2010. május 6., csütörtök

Prőhle Gergely: Hazánk megérett a múlt megismerésére

Prőhle Gergely: Hazánk megérett a múlt megismerésére

evangelikus.hu
2010. május 06.

Szembe kell nézni azzal, hogy a magyarországi egyházak min mentek keresztül a diktatúra alatt – mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője. Prőhle Gergely szerint erre a hazai kereszténység és a társadalom is megérett. Forrás: inforadio.hu / Farkas Dávid

Az evangélikus egyház 2005-ben döntött úgy, hogy módszeresen igyekszik az egyház állambiztonsági érintettségét feltárni. Ennek a munkának az első eredménye az a kötet, amely történeti, teológiai, levéltárosi és jogi szempontból tárgyalja a múlt megismerhetőségét – közölte Prőhle Gergely.

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője azt mondta: nehéz levonni általános következtetéseket az elmúlt korszakról. Szerinte a kádári konszolidáció ravasz rendszer volt, ellentétben a kommunizmus valóban sötét korszakaival, mert úgy tudott embereket korrumpálni, kompromittálni, hogy kifelé a rendezettség látszatát tudta kelteni – tette hozzá.

Ezeknek a kifinomult módszereknek a következménye, hogy nehéz állást foglalni arról, ki bűnös és ki áldozat – vélekedett az egyházfelügyelő.

Prőhle Gergely felhívta a figyelmet: a megsemmisített bizonyítékok ellenére sem szabad feladni a törekvést, hogy legalább megpróbáljuk kideríteni, mi történt valójában 1990 előtt.

Nem szabad megbocsátásról és megbékélésről beszélni úgy, hogy kísérletet sem teszünk a múlt feltárására. Nem a bűnösök keresése a cél, de a társadalomnak szüksége van arra a megtisztulásra, hogy szembe tudjon nézni a történtekkel – szögezte le az evangélikus egyház országos felügyelője. aki úgy véli, a keresztény közösség és az egész hazai társadalom is érett erre a feladatra.


Nincsenek megjegyzések: