2010. május 14., péntek

"Második reformációt" szorgalmaz Hans Küng

"Második reformációt" szorgalmaz Hans Küng

2010. május 14.
MTI / galamus

A katolikus egyház egysége érdekében "második reformációt" tartana szükségesnek a megrontási botrányok miatt Hans Küng svájci teológus.



A szexuális visszaélési ügyek példa nélküli bizalmi válsághoz vezettek, illetve egyértelművé vált, hogy az egyház összetett vezetési gondokkal is küzd, amelyek felekezeti válságot okoznak - figyelmeztetett a Vatikánt rendszeresen kritizáló Küng a Münchenben rendezett 2. Ökumenikus Egyházi Tanácskozáson. Ezúttal nem "holmi reformocskákról" van szó, sokkal inkább "valamiféle második reformációra" lenne szükség, amelynek célja nem az egyház szakadása, hanem egységének biztosítása lenne.

A csütörtöki rendezvényen a teológus élesen bírálta a papi cölibátus intézményét. Szerinte a Vatikán a Bibliában leírtak ellenére tiltja a papok nősülését.

A katolikus egyház autoriter jellegű tanítása folyton újabb konfliktusok elé állítja a híveket például a természettudományokkal és a családtervezéssel kapcsolatban - folytatta a teológus. Elmondta: megérti azokat, akik szerint elviselhetetlen szakadék tátong Jézus élete és az egyházi hierarchia között. "A legnagyobb jóindulattal sem tudom elképzelni Jézus Krisztust egy főpapi misén a Szent Péter bazilikában" - fogalmazott.

A berlini Tageszeitung című lap pénteki számában megjelent interjúban Küng arról beszélt, hogy az egyház fordulóponthoz érkezett, amely olyan dimenziójú lehetőségeket kínál, mint amilyenek 50 évvel ezelőtt, a II. vatikáni zsinat idején kerültek napirendre. "Alapvetően mindig ugyanaz a két lehetőség kínálkozik: nyitunk-e a világra, vagy merevek és hajthatatlanok maradunk" - vélekedett a teológus.

Arra a kérdésre, hogy az egyházi reformot meg lehet-e valósítani alulról, Küng úgy felelt: ha népszavazásra lehetne bocsátani ezeket a kérdéseket, akkor a többség támogatná, hogy eltöröljék a cölibátust, lehetővé tegyék nők pappá szentelését, demokratikussá tegyék az egyház alapszabályzatát, és megreformálják a pápaság intézményét.



Nincsenek megjegyzések: