2010. május 13., csütörtök

50.000 de euro pt. aurirea bisericii din incinta Palatului Cotroceni

Dezvăluirile cotidianul.ro despre nesimţirile anticriză ale puterii

Băsescu-şi poleieşte cu aur de 50.000 de euro biserica

http://www.cotidianul.ro/images/custom/cotidianulmain_01.jpg

Cotidianul
Cristian Opre
13.05.2010.

Două miliarde de lei vechi, adică 50.000 de euro – echivalentul a peste 600 de alocaţii minime pentru copii -, a decis să cheltuiască, conform documentelor intrate în posesia Cotidianul.ro, preşedintele României, Traian Băsescu, pentru lucrări suplimentare, de aurire!, la catapeteasma bisercii sale de 1.000.000 de euro de la Palatul Cotroceni.

http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/800_600/102009/c37d856914d4b35eec669d25d4f55c45.jpg

Şeful statului român a mai adăugat, zilele trecute, aproximativ 50.000 de euro la cei 1.000.000 de euro cheltuiţi în anul electoral 2009 din bugetul public pentru reconstruirea bisericii din incinta Palatului Cotroceni. E acelaşi buget alimentat de cetăţenii României prin taxele şi impozitele obligatorii. Biserica fuse reconstruită deja o dată, în 2004, de Ion Iliescu. Suma cea nouă este atestată de documente oficiale puse la dispoziţia cotidianul.ro de surse din Administraţia Prezidenţială.

Românilor le taie pensiile şi salariile, el cu poleirea cu foiţă de aur

La scurt timp după ce i-a înştiinţat pe români că le vor fi tăiate pensiile, şi aşa amărâte, cu 15 la sută, iar pe salariaţii bugetari că li se vor prăbuşi lefurile, şi aşa mizere, cu un sfert, preşedintele ţării a dispus cheltuirea sumei de 184,873.94 lei, adică 44.790,78 de euro, la cursul de schimb valutar leu/euro comunicat de Banca Naţională a României, pentru ziua de marţi, 4 mai 2010, când a fost publicat anunţul în sistemul SEAP.

Suma totală este destinată pentru “lucrări realizare registru superior catapeteasma Biserica Cotroceni”, conform e-licitatie.ro, şi este defalcată în două loturi.

Lotul 1 “lucrări sculptură lemn” este estimat la un preţ de 97.957,98 lei.

Lotul 2 “lucrări poleire registru superior catapeteasmă cu foiţă de aur” este estimat la 86.915,96 lei.

Clei de iepure şi de peşte în lână de oţel

Cotrocenii vor să îmbogăţească iconostasul, printre altele, cu: “Grindă sculptată cu serafimi”, „Registru prăznicar”, „Registru icoane Apostoli”, „Registru Prooroci” şi cu două bucăţi „Cruce Molenii”.

Administraţia Prezidenţială solicită în mod expres ca pentru „Aplicarea preparaţiei” să fie utilizat, în afară de apă distilată, doar “clei de iepure”.

Pentru “Şlefuirea şi lustruirea bolusului înainte de aplicarea foiţei de aur”, Palatul Cotroceni vrea musai şi “lână de oţel”.

Traian Băsescu nu lasă loc de interpretări şi doreşte “Aplicarea foiţei metalice de aur” nimic altceva decât cu “clei de peşte”.

Având în vedere legendele şi snoavele care circulă, următorul produs cerut de Cotroceni este unul interesant:” alcool etilic absolut”.

Avertismente şi termene

Dacă iconostasul nu va fi o copie cat mai fidelă a originalului aflat la Secţia Artă Medievală Românescă a Muzeului Naţional de Artă a României, executantul sau executanţii sunt avertizaţi : “Comisia de recepţie va respinge lucrarea, caz în care Administraţia Prezidenţială îşi rezervă dreptul de a nu efectua plata“.

Termenul de execuţie a catapetesmei îmbogăţite cu sculpturi şi foiţe de aur este ziua praznicului Sfintei Maria Mare, pe 15 august 2010.

Calcularea milionului de euro

Catapeteasma bisericii - realizată de Gelu P. Ticuleanu - a costat deja bugetul Administraţiei Prezidenţiale, numai anul trecut, 333.840,2 lei.

Cotidianul calculase la centimă, în 2009, spre disperarea lui Traian Băsescu şi a susţinătorilor săi, cât costase moftul lui cu biserica. Biserică ce fusese reconstruită deja de Ion Iliescu, chiar dacă într-o variantă restrânsă.

Aventurile iconostasului şi implicarea Cotidianul

Boc spărgea Muzeul Naţional de Artă al României ca să aurească biserica lui Zeus, după cum denunţa Cotidianul, anul trecut.

Muzeul Naţional de Artă al României protesta, în martie 2009, faţă de transferarea unor obiecte de cult către Administraţia Prezidenţială, decisă prin hotărâre de guvern. Oficialii muzeului spun că mutarea acestor piese „de o importanţă excepţională pentru cultura naţională şi universală“ ar putea determina închiderea Galeriei de Artă Veche Românească.

Cotidianul s-a alăturat campaniei somităţilor din domeniul culturii şi a reuşit să oprească transferarea catapetesmei la Cotroceni.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a obţinut, în august 2009, în instanţă decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a lui Dragoş Eduard Neamu, preşedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei mănăstiri Cotroceni, aflate în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României, se arăta într-un comunicat al RNMR.

Aplicarea acelei hotărâri judecătoreşti anulează orice măsură de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza între Muzeul Naţional de Artă al României şi Administraţia Prezidenţială, fără înştiinţarea şi acordul administratorului judiciar.

Muzeul Naţional de Artă al României păstrează iconostasul orginial de la Cotroceni, şi cu ajutorul Cotidianului.

Clopotul satelitar încrustat cu numele “Băsescu”

Tot Cotidianul dezvăluia ceea ce puţini voiau să accepte: clopotul de un miliard al lui Băsescu bate din banii românilor.

Peste un miliard şi jumătate de lei vechi, din banii contribuabililor români, a cheltuit Administraţia Prezidenţială în mandatul lui Traian Băsescu numai pentru turnarea clopotului din bisericuţa din incinta Palatului Cotroceni. Clopotul care bate printr-un sistem acţionat prin satelit de comunicaţii de la staţie specială din Frankfurt. Pe clopotul turnat din bani publici este turnat şi numele lui Traian Băsescu.

Orice urmă a predecesorilor săi la Cotroceni, ştearsă sub Băsescu

În pridvorul bisericii memoriale, ridicată în 2004 sub preşedinţia lui Ion Iliescu, era montată o plăcuţă comemorativă care amintea de evenimentul reconstruirii: „Biserica fostei Mănăstiri Cotroceni a fost reconstruită la iniţiativa preşedintelui României, domnul Ion Iliescu, de către SC Aedificia Carpaţi SA, director ing. Petre Badea. 10 septembrie 2004“. Din pridvorul - care s-a păstrat - al bisericii re-reconstruite sub Traian Băsescu a dispărut această placă. Fără vreo explicaţie.

Parcul cotrocean cu cheltuială se ţine

Administraţia Prezidenţială va cheltui în acest an, în afara celor 50.00 de euro suplimetari pentru "biserica lui Zeus", 30.000 de euro, pentru simpla întreţinere a spaţiilor verzi din incinta Palatului Cotroceni. După cum atestă un document al Administraţiei Prezidenţiale, intrat în posesia cotidianul.ro la sfârşitul lunii martie, este vorba despre suma totală de 117.647,06 lei, care va fi folosită pentru parcul interior al Palatului Cotroceni. Suma se adaugă celei de aproximativ 1.500.000 de euro, cheltuită pentru lucrări şi amenajări în incinta sediului Administraţiei Prezidenţiale. La jumătatea lunii mai se aşteaptă ca Traian Băsescu să organizeze o nouă baie de mulţime, prin acţiunea „Porţi Deschise”, când parcul şi unele încăperi ale palatului vor fi deschise pentru popor.



Nincsenek megjegyzések: