2010. május 9., vasárnap

Hans Küng: a pápa nem oldhatja meg egyedül a katolikus egyház problémáját

A pápa nem oldhatja meg egyedül a pedofilbotrányokat

MTI / Népszava
2010.05.09.

XVI. Benedek pápa nem oldhatja meg egyedül a sokasodó pedofilbotrányokba bonyolódó katolikus egyház problémáját, egy "bölcsek tanácsára" kellene támaszkodnia - vélekedett egy lapinterjúban Hans Küng neves svájci teológus.


"Azon a ponton, ahova jutottunk, a bűnbánat és a bocsánatkérés gesztusai már nem elegendők. És a pápa nem oldhatja meg e problémát egyes egyedül" - mondta a La Repubblica című újság hétvégi számának a tübingeni teológus, aki az elmúlt tíz évben a római Kúria egyik legádázabb bírálójává vált. Véleménye szerint a katolikus egyházfőnek "igen gyorsan kell cselekednie, nem lehet többé évszázadokban gondolkodni, hogy kijussunk ebből a drámai helyzetből".

Küng szerint - aki liberális nézeteiről ismert, egyebek közt a cölibátus, a papi nőtlenség kérdésében is - XVI. Benedeknek létre kellene hoznia egy szűk körű bölcsek tanácsát olyan felhatalmazással, hogy segítse őt a döntések meghozatalában". Ám a teológus rögtön valószínűtlennek is ítél egy ilyen eshetőséget. "Sajnos az egyház jelenlegi kormányzati rendszere, ahol minden egyetlen ember vállán nyugszik, nemigen felel meg a mostani kritikus helyzetnek" - hangsúlyozta. Mint mondta, az egyház "megrekedt a középkorban, még ha kifelé korszerű eszközöket alkalmaz is".

Az interjúban Küng ugyanakkor szolidárisnak is mondta magát a pápával. "Közel érzem magam Ratzinger pápához, aki valóban nehéz helyzetben van a katolikus egyházat érő pedofilbotrányok miatt". Kifejezte óhaját, hogy az egyházfő "találja meg az igaz utat, amelyen kivezetheti az egyházat ebből a példátlan mértékű válságból".


Nincsenek megjegyzések: