2010. május 26., szerda

Guvernul taie 25% din indemnizatia clericilor

Guvernul adoptă scrisoarea către FMI

http://www.evz.ro/fileadmin/images/evenimentul.gif

Evenimentul Zilei
Cristina Botezatu, Marinela Raţă
26.05.2010.

VEZI CE TAIE GUVERNUL. Guvernul a aprobat, în şedinţa care tocmai s-a încheiat, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar.

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/GM_6768_064261b284.jpg

Coaliţia de guvernare îşi menţine poziţia privind reducerea cheltuielilor bugetare, a subliniat, la finalul şedinţei de azi, premierul Emil Boc. Guvernul îşi va asuma răspunderea pe două proiecte de lege care cuprind măsurile anunţate.

"Vom propune Guvernului în şedinţa de astăzi adoptarea scrisorii către FMI şi a memoradumului de întelegere cu Uniunea Europeană. Coaliţia îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia, în acest moment, nu majorarea impozitelor şi a taxelor constituie soluţia menţinerii deficitului", a afirmat Emil Boc.

Prim-ministrul a precizat că nu vor fi afectate de aceste măsuri:

  • salariul minim pe economie de 600 de lei
  • pensia socială minimă garantată de 350 de lei
  • venitul minim garantat, care va fi restrâns şi aplicat numai anumitor persoane în nevoie
  • bursele studenţilor şi ale elevilor
  • alocaţiile copiilor

În plus, Boc a precizat că pensiile speciale vor fi recalculate.

"Romania, chiar şi cu aplicarea acestor măsuri, va avea un deficit de 6,8% în 2010. Această diferenţă de bani trebuie împrumutată de undeva", a subliniat premierul.

Planul de austeritate va fi aplicat şi la nivel înalt, a asigurat Boc, prin reducerea cheltuielilor, a telefoanelor, a sumelor alocate pentru deplasări.

"Măsurile anunţate nu sunt plăcute, dar sunt necesare. Trebuie să asigurăm premisele reluării creşterii economice şi implicit, a reluării creşterii salariilor şi a pensiilor", a mai spus şeful Executivului.

Ce taie Guvernul

  • 25% din salariile bugetarilor
  • 25% din bursele de cercetare şi cele ale doctoranzilor şi auditorilor de justiţie
  • 25% din cuantumul rentei viagere agricole
  • 25% din indemnizaţia clericilor şi a sportivilor
  • 15% reducerea pensiilor
  • 15% din indemnizaţia pentru mame
  • anularea facilităţilor acordate pensionarilor pentru transportul în comun şi transportul feroviar
  • anularea ajutorului financiar acordat pentru achiziţionarea de cărţi educaţionale

Aceste măsuri vor fi aplicate din luna iunie, adică în mai puţin de o săptămână, după publicarea lor în Monitorul Oficial. Restrângerile bugetare vor fi luate în cacul până la 31 decembrie 2010. În 2011 însă salariile şi pensiile se vor acorda în funcţie de bugetul pe anul viitor.

Potrivit calendarului stabilit de Guvern, cele două proiecte de lege- proiectul pe venituri, prin încadrarea în deficitul bugetar de 6,8% şi proiectul de lege privind stabilirea unei măsuri în domeniul pensilor- vor fi analizate într-o primă lectură, după care se va solicita avizul Consiliului Economic şi Social, ulterior actele normative urmând să ajungă la Parlament.

Boc a asigurat totodată că Guvernul va aloca în continuare bani pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin majorarea cu 46 milioane euro a bugetului alocat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, şi îi va sprijini pe tinerii care infiinţează prima firmă.

Premierul i-a anunţat pe miniştri că este posibil ca proiectele de legi pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament să fie adoptate într-o reuniune specială care să fie programată pentru duminică.

Bugetarii, grevă pe termen nedeterminat

Scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional urmează să fie adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi, programată pentru ora 15.30. Apoi, în câteva zile, premierul Emil Boc va veni în faţa Parlamentului pentru asumarea răspunderii.

În timp ce Guvernul este hotărât să scadă salariile, pensiile şi ajutoarele sociale, măsuri ce vor fi cuprinse în acordul cu FMI, sindicaliştii pregătesc ample acţiuni de protest. Primii care vor intra în grevă generală, pe termen nedeterminat, pe 31 mai, vor fi angajaţii din învăţământ şi administraţie. Celelalte sectoare bugetare intră în grevă de solidaritate.

"Luni, marţi şi zilele următoare, în celelalte sectoare va începe greva de solidaritate- timp de o zi, angajaţii îşi vor întrerupe activitatea, conform legii. Greva generală va fi declanşată în ziua votării moţiunii de cenzură", a precizat Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia. Săptămâna viitoare vor fi organizate, în ţară, pichete şi demonstraţii în faţa prefecturilor şi a primăriilor.

Măsurile anunţate de Guvern au stârnit nemulţumirea mai multor categorii sociale, inclusiv cea a părinţilor, nemulţumiţi de posibila micşorare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Astfel, mamele au ieşit, astăzi, în stradă de la ora 11:00, în Bucureşti, Iaşi şi Braşov.


Nincsenek megjegyzések: