2010. április 5., hétfő

A Vatikán a holokauszthoz hasonlította a pedofilbotrányt

„Ördögi támadás” A Vatikán a holokauszthoz hasonlította a pedofilbotrányt

http://static.atv.hu/images/bg.logo-atv2.png

atv.hu / MTI / The Times / Fox News
2010.04.03.


Az írországi katolikus egyház elvesztette minden hitelét a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt - véli az anglikán egyház feje.

"Az, hogy a társadalom életében ilyen mély gyökereket vert intézmény (...) hirtelen elveszíti minden hitelét, már nemcsak az egyház problémája, hanem mindenkié Írországban" - mondta Rowan Williams a BBC-nek adott interjúban. Az interjú a jövő héten kerül adásba, de a Times című brit napilap szombaton adott közre belőle részleteket.

Rowan Williams, a világ 70 millió anglikán hívőjének szellemi vezetője úgy vélte: hatalmas trauma a többségében katolikus Írország egyházát sújtó botrány. "Nemrégiben beszéltem egy írországi barátommal, aki elmondta, hogy Írország egyes részeiben nehéz kimenni az utcára papi gallérban" - tette hozzá a canterbury érsek.

Az írországi egyház vezetői sokáig eltussolták az ír papok által évtizedek óta elkövetett szexuális visszaéléseket. Márciusban XVI. Benedek pápa az írországi papokhoz írt pásztorlevelében elismerte az egyház felelősségét az írországi pedofil papok által elkövetett visszaélések miatt.

Az érsek visszautasította a Vatikán ajánlatát, hogy a homoszexuális püspökök felszentelése miatt kiábrándult anglikán hívek külön eljárás nélkül átléphessenek a katolikus egyházba. (Jövő hónapban az amerikai anglikánok már a második meleg püspök felavatására készülnek. Az episzkopálisokat mélyen megosztja a kérdés, és az afrikai és az ázsiai anglikánok között is többségben vannak a hagyományos értékek iránt elkötelezett hívők száma.)

XVI. Benedek májusban készül Nagy-Britanniába, de a várakozások szerint ez a látogatás sokkal visszafogottabb lesz, mint elődje, II. János Pál utazása. 1982-ben a pápa az akkori canterbury érsekkel, Robert Runcie-val közös istentiszteletet tartott a westminsteri apátságban.

„Ördögi támadás”

A több mint egy tucat országot érintő botránysorozat miatt a Vatikánban egyre inkább úgy érzik, hogy a katolikus egyház összehangolt támadás alá került.

Nagypénteken a pápa személyes igehirdetője, Raniero Cantalamessa atya a pápa és az egyház elleni támadásokat „a zsidók által elszenvedett kollektív büntetéshez” hasonlította.

Egy nappal korábban a Vatikán hivatalos egzorcistája, Gabriele Amorth atya azt mondta, hogy „sátáni támadás” alatt áll a katolikus egyház. „Az ördög indította arra a New York Timest, hogy a nagyhéten megtámadja a pápát, mert [a Sátán] el akarja pusztítani a katolikus egyházat.”

Az amerikai lap az után került a Vatikán célkeresztjébe, hogy beszámolt arról, több amerikai ügyvéd tanúként bíróság elé akarja idéztetni a pápát, mivel nem járt el megfelelően a tudomására jutott gyerekmolesztálási ügyekben. (A Szentszék jogászai szerint azonban a mindenkori pápát államfőként mentelmi jog illeti meg, és nincs olyan hatóság, amely meg tudná ettől fosztani.)

Maga XVI. Benedek is arra intette virágvasárnapi beszédében a katolikus híveket, hogy „ne engedjék magukat megfélemlíteni … az alantas pletykáktól”.

Forródrót a megújulásért

Megújulást hirdet viszont a német katolikusok vezetője. Nagypénteki nyilatkozatában Robert Zollitsch freiburgi érsek a gyermekekkel, fiatalokkal szemben elkövetett szexuális bűncselekmények kapcsán elismerte az egyház által elkövetett hibákat.

A püspöki konferencia elnöke kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben az egyház rendkívül keveset törődött az áldozatokkal. Ezzel összefüggésben az érsek új kezdetet ígért.

Zollitsch úgy vélte, hogy a jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a szexuális bűncselekmények áldozataira, illetve megsegítésükre. Ezzel kapcsolatban kiemelte annak a rendkívüli telefonvonalnak a jelentőségét, amelyet a korábbi áldozatok segítésére hoztak létre. Az egyházi forródróton már az első nap 4000 hívás érkezett.

Az üzenetben a német katolikusok vezetője hangsúlyozta, hogy az egyházi személyiségek által elkövetett szexuális bűncselekmények kapcsán a katolikus egyházat megdöbbenés, felháborodás, szégyen tölti el. „Mélységesen megráz bennünket, hogy mennyit szenvedtek azok az áldozatok, akik éveken keresztül nem beszélhettek megpróbáltatásaikról” - fogalmazott Robert Zollitsch, emlékeztetve arra, hogy a húsvét, illetve nagypéntek az egyház számára az új kezdetet jelképezi.

A német katolikus egyház történetében először a katolikus püspöki konferencia javasolta, hogy a nagypénteki istentiszteleteken mondjanak könyörgést az elkövetett bűncselekmények áldozataiért. A püspöki konferencia előzetesen még a könyörgés szövegét is közzétette, a 27 egyházmegyére bízva a döntést, hogy azt felolvassák-e.

A német evangélikus egyház vezetője pénteken a házasságban élő férfi, illetve női lelkészekkel kapcsolatos jó tapasztalatokra hívta fel a figyelmet. Szerinte többek között ez is az oka annak, hogy az evangélikus egyházban a katolikushoz képest csak kevés visszaélés történt.

A katolikusokhoz hasonlóan mintegy 25 milliós német evangélikus egyház ügyvezető elnöke, Nikolaus Schneider mindezt azzal indokolta, hogy az evangélikusok eltérően közelítik meg a szexualitás kérdését. Nézete szerint a szexuális visszaélések alacsony számában szerepet játszott az, ahogyan az evangélikusok a szexualitásról beszélnek, illetve ahogy azt megközelítik.

Schneider ideiglenesen a közelmúltban ittas vezetés miatt lemondani kényszerült Margot Kässmann volt hannoveri püspök helyébe lépett. A négygyermekes Kässmann az evangélikus egyház első női püspöke, illetve vezetője volt.

A csehek kétharmada nem hisz az egyházaknak

Leginkább a televízióknak, legkevésbé az egyházaknak hisznek a csehek - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a televíziónak a megkérdezettek 62 százaléka, a rádiónak 59 százaléka, s a hadseregnek pedig 51 százaléka hisz. A nyomtatott sajtónak a megszólítottak 50 százaléka hisz. Ugyanakkor ez az arány az egyházak esetében csak 25 százalékos.

Értelemszerűen az egyházak állnak annak a listának az élén, amely a fordított, "kinek nem hisz" kérdésre adott feleleteket foglalja össze. Az egyházaknak a megkérdezettek 64 százaléka nem hisz, míg a sajtónak általában 47 százalék.

A legutóbbi, 2001-es népszámlálás eredménye alapján a cseh lakosság mintegy kétharmada hivatalosan is ateistának vallja magát. Csehországnak továbbra sincs hivatalos államközi szerződése a Vatikánnal, s az országban nincs rendezve az egyházi kárpótlás ügye. Egy felmérés szerint a csehek mintegy kétharmada elutasítja az egyházak kárpótlását. Lényegében ezt az álláspontot képviseli Václav Klaus államfő is.

Hétköznapi hiúságok

A hétköznapok hiúsága fölé emelkedésre szólította fel az oroszokat Kirill pátriárka. Húsvéti üzenetében a pártiárka azt írta, hogy „a mindennapok híreinek, félelmeinek és nyüzsgésének élve hajlamosak vagyunk elfeledkezni a legfontosabbról, a lélek megmentéséről, az isteni gondviselésről, a jóról és a tökéletesről” és felszólította híveit, gondolkodjanak el a húsvét, Krisztus feltámadásának értelméről.


Nincsenek megjegyzések: