2010. április 1., csütörtök

Arhiepiscopul Pimen - recurs CNSAS admis

Procesul in care IPS Pimen contesta verdictul de colaborator al Securitatii, rejudecat

ziare.com
2010.03.31.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, miercuri, recursul CNSAS in procesul in care IPS Pimen contesta verdictul de colaborator al fostei Securitati si a dispus rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care constatase, in mai, ca verdictul Consiliului este nul. Decizia instantei este definitiva.


http://thumbs.ziare.com/Procesul-in-care-IPS-Pimen-contesta-verdictul-de-colaborator-al-Securitatii--rejudecat/7983a78d29506b9ec/240/0/1/70/Procesul-in-care-IPS-Pimen-contesta-verdictul-de-colaborator-al-Securitatii--rejudecat.jpg

Curtea de Apel Bucuresti a admis, in mai 2009, exceptia invocata de avocatul lui IPS Pimen, constatand nule deciziile CNSAS de colaborare a acestuia cu Securitatea. Decizia a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatul arhiepiscopului Sucevei si Radautilor a ridicat exceptia nulitatii deciziilor, referindu-se la hotararea CNSAS prin care s-a constatat calitatea de colaborator a lui IPS Pimen. Avocatul a sustinut, in instanta, ca aceasta decizie a fost data in baza Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, lege declarata neconsititutionala in 31 ianuarie 2008. Prin urmare, verdictul CNSAS de colaborare a arhiepiscopului cu fosta Securitate ar fi nul, a afirmat avocatul.

De cealalta parte, reprezentantul CNSAS le-a spus magistratilor ca decizia CCR, care a declarat neconstitutionala Legea 187/1999, nu se aplica in cazul lui Pimen, pentru ca are putere numai pentru viitor.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, a primit verdict de colaborator al Securitatii ca politie politica din partea Colegiului CNSAS pe data de 9 octombrie 2007. Pimen a primit verdict de colaborare in baza dosarelor pe care Securitatea i le-a intocmit si din care reiese ca inaltul ierarh al BOR a turnat colegi de-ai sai si membri ai diasporei pe vremea cand s-a aflat in misiune in Occident, trimis de Biserica, dar, se pare, si cu indrumari din partea Securitatii regimului comunist, potrivit unor surse.

IPS Pimen a contestat verdictul de colaborare la Curtea de Apel Suceava, in data de 8 ianuarie 2008. In baza modificarilor legislative care prevedeau ca Tribunalul Bucuresti este competent sa judece speta, in data de 23 martie 2008, CA Suceava si-a declinat competenta in favoarea acestei instante.


Nincsenek megjegyzések: