2010. április 10., szombat

NGC: Az Igazság nyomában - A torinói lepel (dok.film)

http://nationalgeographic.hu/App_Themes/Default/Images/Main/Logo.gif

National Geographic
Az Igazság nyomában
A torinói lepel

Egy alig több, mint négy méter hosszú, és egy méter széles, halszálkás szövésű lenvászon. Nem különösebben szép szövet: szakadt, égett, foltos és foltozott. A felületén található szokatlan kép azonban különlegessé teszi. Ez az árnykép annyira halvány, hogy szinte eltűnik, ahogy közelebb lépünk. Ha azonban a távolból vizsgáljuk, akkor egy férfi kísérteties elöl- és hátulnézeti körvonatai rajzolódnak ki. Az elmúlt százötven év során ezt a szövetet az olaszországi Torino városában található Keresztelő Szent János Katedrálisban őrizték. Innen kapta a nevét is: a Torinói Lepel.

A lepel Európa egyik legrégebben vitatott emléke, amelyről szinte "keletkezése" óta folynak a viták, bár éppen a keletkezés időpontja a legbizonytalanabb. A szövet eredetiségének hívei azt állítják, ezzel a vászonnal takarták be a halott Krisztust a keresztről való levétel után, ezért látszik a véres arc a leplen, sőt, még a töviskoszorú keltette sebek nyomai is kivehetők az anyagon. A lepel tehát Krisztus arcvonásait is megörökítette e vélekedések szerint, még ha igen halványan is. A lepel a testen lévő sebeket szintén "megőrizte", így átszúrt sebek, és más sérülések (jelei) láthatók rajta, amelyek azt bizonyítanák, hogy valóban keresztre feszítették azt az embert, akit ezzel a szövettel letakartak.

77 MB WMV letöltése:


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Feltöltő!

Szerettem volna letölteni, de sajnos nem tudom. Azt jelzi a számítógép, hogy:
"Not Found
The requested URL /Film/TorinoiLepel.wmv was not found on this server.
Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.11-0.dotdeb.1 with Suhosin-Patch mod_scgi/1.12 Server at tdyweb2.wbteam.com Port 80

Lehet ezen segíteni? Köszönöm válaszát! Ibolya

Stud. Theol. írta...

Igen, sajnos, archívumot nem tartanak. Megpróbálom pótolni. Igaz, nekem elég kevés a feltöltési sebességem, de ha nem találom meg máshol, akkor darabokban felteszem egy fájlmegosztó tárhelyre.