2010. április 25., vasárnap

Film és beszélgetés a múltról

Film és beszélgetés a múltról

erdon.ro
Pap István
2010.04.25

Nagyvárad - Péntek este vetítették le a Hitvallók és ügynökök című dokumentumfilmet a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, melyet követően pódiumbeszélgetésre került sor az átvilágítás témakörében.

A péntek esti vetítésen a házigazdának tekinthető Tőkés László EP-képviselő mellett jelen voltak a film alkotói, valamint több magyarországi római-katolikus egyház képviselői is. A film a magyarországi római-katolikus egyház hányattatott sorsát mutatja be a kommunizmus ideje alatt. Az alkotók filmjükben láttatták azt, milyen megpróbáltatásoknak voltak kitéve főként a szerzetesrendek, és az egyházi vezetők, illetve a közönség megismerhette azt, hogy a rendszer miképpen bomlasztotta, gyengítette a katolikus egyházat, többek között az egyházi személyek köréből beszervezett besúgói hálózat segítségével, illetve hogyan érte el azt, hogy a magyar katolikus egyház fő irányító testületeit a kommunista rezsimhez hű emberek vezessék.

Döbbenet magyarul

A filmet követő pódiumbeszélgetésen, melynek moderátora Gergely István esperes volt, Tőkés László EP-képviselő szólt először az egybegyűltekhez: „Döbbenetes volt végigtekinteni ezt a filmet, mert nekem eddig a kommunista elnyomás a román nyelvvel asszociálódott” - kezdte beszédét, majd hangsúlyozta, hogy amíg nem áll helyre a bizalom az egyház iránt, szélesebb körben pedig a társadalomban, addig nem lehet igazi demokráciáról beszélni. Tőkés kijelentette, hogy az átvilágítási folyamatban ellenérdekeltek a szőnyeg alá akarják söpörni ezt a kérdést, „de nekünk következetesen ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a múltat be kell vallani” - fogalmazott Tőkés, hozzátéve, hogy nemcsak a világi társadalomban, de egyházi szinten is nagy haragot szított a múlt feltárásának beindítása. Gergely István átvezető beszédeiben hangoztatta, hogy folytatni kell a társadalom megtisztítását a volt besúgóktól, annál is inkább, mert többen közülük ma is rangos székben ülnek - ahogy a moderátor fogalmazott. A pódiumbeszélgetés során szólt a megjelentekhez Petényi Katalin a film író-rendezője, és Kabay Barna rendező-producer, akik a film elkészítésének miértjeit vázolták fel. Szabó Gyula mezőörsi plébános hozzászólásában kifejtette, hogy a hatalom hajlamos arra, hogy zsarolja azokat akiket el akar nyomni, éppen ezért Magyarországon az egyházak addig nem lesznek szabadok, míg a zsarolási potenciált nem számolják fel. Elárulta: az 1964-ben a Vatikán és a Magyar Népköztársaság által aláírt egyzménynek van egy titkosított része, „mely titkosítást nem Magyarország, hanem a Vatikán kérte, mert ma is szégyelli azt, hogy kivonult a hitvallók mögül és a bűnösökkel kötött kompromisszumot.” Várnai László esperes kifejtette, hogy sajnos az egyházban nem bíznak ezmberek, és a bizalom visszaszerzése érdekében fontos az, hogy feltárjuk a múltat.

Volt esély ellenállásra

A rendezvény utolsó részében a hozzászólások következtek, végezetül Gergely István egy fütyköst adományozott Tőkés Lászlónak mondván, hogy jelképesen azzal csapjon szét az EP-ben és máshol is a volt kommunista kollaborátorok és az azokat támogatók között. Az ajándék átvétele után Tőkés elmondta: nem fogadja el az ő generációjába tartozók hallgatását a kommunista múlt feltárása kapcsán, mert mint fogalmazott „a mi időnkben már volt esély az ellenállásra. Míg régebben az ellenállás élet vagy halál kérdése volt, addig a minket csak fenyegettek. Ez azért óriási különbség! Nekem az elmúlt húsz év legkeservesebb élettapasztalata az volt, hogy mindig voltak elemek, akik tovább ügynökösködtek és gátolták az egyház megújulását.”



Nincsenek megjegyzések: