2010. április 27., kedd

Reformátusok a Magyar Országgyűlésben

Reformátusok az Országgyűlésben 2.

reformatus.hu
Csepregi Botond
2010. április 27.

Balog Zoltán, Dr. Hoppál Péter, Dr. Hörcsik Richárd, Szászfalvi László, Varga László és Varga Mihály után a választások második fordulójában református egyházi személyként az Országgyűlésbe jutott a borsodi 6. választókerületből Demeter Zoltán bánfalvai lelkész, valamint a szabolcsi 3. választókerületből dr. Karakó László gávai presbiter is. A most bejutott képviselők életrajza mellett az első fordulóban mandátumot szerzett református politikusok életrajzait is közöljük újra.



alt

Demeter Zoltán
– Fidesz-KDNP, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 6. választókerület

Először választották az Országgyűlés tagjává Bánhorváti polgármesterét. Demeter Zoltán református lelkész 1963-ban született Ózdon, az Aggteleki-karszton található Trizsben nőtt fel, édesapja kisiparos volt és a gyülekezet gondnoka. Az ózdi József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Református Teológiai Akadémián 1992-ben lelkészi oklevelet szerzett. Ezután Bánfalva lelkésze lett, felesége Bánhorvátiban szolgál, ezt a tisztet azóta is ellátják. Politikai szerepvállalása 1994-ben kezdődött, akkor Bánhorváti önkormányzati képviselője lett. Négy évvel később polgármesterré választották, majd kétszer megerősítették posztján. 2006-tól tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek. A Bán-völgyi civil szféra díja, a Csikász Gábor Emlékérem tulajdonosa, a Sajószentpéteri Görög Katolikus Egyházközség Szent Péter Díjjal tüntette ki. Nős, három gyerek édesapja.


alt


Dr. Karakó László
– Fidesz-KDNP, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 3. választókerület

2002 után újra országgyűlési képviselővé választották a gávai egyházközség presbiterét. Karakó László 1955-ben született Gáván, iskoláit helyben végezte, 1973-ban érettségizett, majd Budapesten szerzett távközléstechnikai műszerész képesítést. 1975–1980-ig a helyi iskola gondnoka volt, majd a gávavencsellői tanácsnál dolgozott pénzügyi munkakörben, az Új Erő TSZ-ben személyzeti vezető volt. 1986-ban államigazgatás-szervezői oklevelet szerzett az Államigazgatási Főiskolán. 1988-ban többes jelöléssel Gávavencsellő tanácselnökévé választották. 1990-től ötször Gávavencsellő nagyközség polgármesterének választották, és szintén ekkortól megszakítás nélkül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja. 1996-ban a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogász diplomát szerzett. 2000-től a gávai református gyülekezet presbitere. 2002-ben a Fidesz jelöltjeként egyéni képviselői mandátumot szerzett, 2006-ban nem jutott a parlamentbe kerületéből. Nős, két gyerek édesapja


alt

Balog Zoltán
– Fidesz-KDNP, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lista

Másodszor választották meg az Országgyűlés tagjának Balog Zoltánt, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkészét, aki jelenleg szünetelteti lelkészi tevékenységét. 1958-ban, Ózdon született, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd a Budapesti Református Teológiai Akadémián szerzett diplomát 1983-ban. '83 és '87 között Maglódon és öt szórványgyülekezetben volt lelkész, majd posztgraduális egyetemi ösztöndíjjal az NSZK-ban, Tübingenben tanult. 1993-tól 1996-ig a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársaként dolgozott, '96-ban lett a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze. Politikai szerepvállalása 1991-ben kezdődött, '91 és '94 között a Fidesz-frakció tanácsadója volt, 1998 és 2002 között a miniszterelnök főtanácsadója, 2002–2003-ban a Köztársasági Elnök Hivatalában a Társadalompolitikai Főosztály vezetője. 2006-ban a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott a parlamentbe, ahol az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke lett. Nős, öt gyermek édesapja.


alt


Dr. Hoppál Péter
– Fidesz-KDNP, Baranya megye 1. választókerület

Először nyert egyéni képviselői mandátumot Dr. Hoppál Péter, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája igazgatója. Budapesten született 1972-ben, iskoláit Pápán végezte, majd 1997-ben a Pécsi Tudományegyetemen szerzett középiskolai ének-zenetanári és karnagyi diplomát. 1998 és 2002 között a Zeneakadémia doktoriskoláját végezte el, 2006-ban egyházzenéből DLA doktori címet szerezett, „Cum Laude” eredménnyel. 2005-ben a BME-n szerzett közoktatás vezetői kitüntetéses diplomát, 2007-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának MBA szakokleveles közgazdászképzését végezte el. 1995 óta tanít a Református Kollégiumban, amelynek 2002 óta az igazgatója. Több kórus karnagya, kórusaival számos országos és nemzetközi versenyen szerezett díjakat, lemezeket adott ki. Politikai pályája 2006-ban kezdődött, Pécs 5. választókerületében szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. 2009 márciusában a Dr. Aszódi Pál elhunytával megüresedett országgyűlési képviselői helyre a Fidesz Baranya megyei listájáról nyert mandátumot. Nős, három gyerek édesapja.


alt


D
r. Hörcsik Richárd – Fidesz-KDNP, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10. választókerület

Negyedszer választották Zemplén országgyűlési képviselőjévé Dr. Hörcsik Richárdot, a Debreceni Hittudományi Egyetem tanszékvezető, habilitált egyetemi tanárát. 1955-ben, Sátoraljaújhelyen született, gimnáziumi tanulmányait Sárospatakon végezte, Debrecenben lelkészként diplomázott, Budapesten levéltárosi, történelemtanári, bölcsészdoktori képesítést szerzett és a skóciai Edinburghban is tanult. 2002 óta a történelemtudományok doktora. 1977-től Sárospatakon segédlelkész, majd a Tudományos Gyűjteményekben levéltáros és levéltárigazgató volt. Már a 80-as években közéleti szerepet vállalt, majd '90-ben az MDF megyei listájáról lett az első szabadon választott parlament tagja. Alapítója volt az európai ügyek bizottságának, aminek azóta is tagja. '98-ban a Fidesz jelöltjeként szerzett egyéni mandátumot, azóta valamennyiszer nyerni tudott körzetében. 2006 óta Sárospatak polgármestere. Nős, két gyermek édesapja, egy unokája van.


alt


Szászfalvi László
– Fidesz-KDNP, Somogy megye 5. választókerület

1998 óta folyamatosan Marcali és környéke országgyűlési képviselője Szászfalvi László református lelkész. Makón született, 1961-ben, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, lelkészi diplomát a budapesti teológián szerzett, 1986-ban. Előbb segédlelkész, majd 1987-től választott lelkész lett Csurgó-Alsokon. Már 1988-ban, alapítóként belépett a Magyar Demokrata Fórumba, amelynek jelöltjeként 1990-ben Csurgó polgármesterének választották. A somogyi kisváros élén egészen 2002-ig állt, az év decemberében lemondott posztjáról. 1994-ben a Somogy megyei közgyűlés tagjának választották, 1998-ban először lett parlamenti képviselő, az MDF jelöltjeként. 2002-ben is bekerült az Országgyűlésbe, 2004-ben azonban törvénytelenül kizárták az MDF frakciójából. 2005-ben a Fidesz képviselőcsoportjához csatlakozott, 2006-ban pedig már a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett képviselő. A KDNP soraiba ült, frakcióvezető-helyettes és az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke lett. Nős, felesége református segédlelkész, három gyerekük van.


alt


Varga László
– Fidesz-KDNP, Bács- Kiskun megyei lista 8. hely

Először indult az országgyűlési választásokon Varga László nyugalmazott református lelkész, a Dunamelléki Egyházkerület korábbi püspök-helyettese. Kecskeméten született, 1936-ban. A budapesti teológián végzett 1959-ben, segédlelkészként tevékenykedett hat gyülekezetben, majd 1965 őszén Tiszakécskén lett gyülekezeti lelkész. Tíz és fél év szolgálat után, 1976 márciusában Kecskemétre került, 2008-as nyugdíjba vonulásáig itt szolgált. 1976-tól a bácskiskunsági egyházmegye esperes-helyettese volt, egészen 2003-ig, amikor dunamelléki püspök-helyettessé választották. Ezt a tisztét 2008-ig a ciklus végéig látta el. 2009. december 31-ig a Kecskeméti Református Kollégium főigazgató-lelkésze volt. Jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza és Konferencia-központja főigazgatója. Közéleti szerepvállalása már a 80-as években kezdődött, tíz éven át volt Kecskemét városában tanácstag. Majd 90-től két cikluson át önkormányzati képviselő, a közgyűlés szociális bizottságának elnöke volt. Több állami és lokális kitüntetés kapott, köztük a Kecskemét Pro Urbe díj birtokosa. 48 éve házas, négy felnőtt gyermeke és 9 unokája van.


alt


Varga Mihály
– Fidesz-KDNP, Jász-Nagykun-Szolnok megye 8. választókerület

1990 óta az Országgyűlés tagja Varga Mihály, aki 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere. 1965-ben született, a karcagi Gábor Áron Gimnáziumban érettségizett, majd 1989-ben az MKKE áruforgalmi szakán diplomázott. 1988 óta a Fidesz tagja, 1994-től 2003-ig országos alelnök, választmányi tag, a gazdasági kabinet irányítója. 2005. június 11-től a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke, a Gazdasági Kabinet vezetője. 1990-ben és 1994-ben országos listáról került a parlamentbe, 98 óta mindannyiszor megnyerte a karcagi választókerületet. Az Orbán-kormányban előbb a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, 2001–2002-ben pedig pénzügyminiszter volt. Nős, három gyerek édesapja.





Nincsenek megjegyzések: