2010. április 16., péntek

Célkeresztben a pápa (Hetek)

Célkeresztben a pápa
Pedofilbotrány: újabb lelepleződések, félresikerült magyarázatok


http://www.hetek.hu/files/hetek_online_logo.gif

Hetek
2010. 04. 16.
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor


Új magyarázattal állt elő a Vatikán államtitkára a világméretű pedofilbotrányokra, miközben egy új dokumentum szerint a pápa közvetlenül is megvédett egy gyerekeket megrontó papot. Az indulatok különösen Németországban erősek, ahol hetente ezrével lépnek ki a hívők a katolikus egyházból. Bajorországban vandál támadás érte a pápa szülőházát is.


http://www.hetek.hu/files/images/2010/15/Vatican_Pope_XVI_Benedek.jpg


Nagy-Britanniában pedig egy ateista író, Richard Dawkins azt tervezi, hogy ősszel esedékes londoni látogatásakor „emberiség elleni bűncselekmény" vádjával megpróbálja bíróság elé állíttatni XVI. Benedek pápát.

Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár - a pápai államban ez a tisztség miniszterelnöknek felel meg - szerint a papi nőtlenségnek nincs köze a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekhez, és a gyerekek molesztálása mögött a homoszexualitás húzódik meg. „Sok pszichológus és pszichiáter kimutatta, hogy a cölibátus és a pedofília között nincs kapcsolat, de mint nemrég hallottam, sokan megállapították, hogy a homoszexualitás és a pedofília összefügg" - magyarázta Bertone, aki szerint „ez a betegség az emberek minden csoportját érinti, és százalékarányban a papokat kisebb mértékben, mint másokat".

Bertone állítását világszerte indulatosan bírálta több melegszervezet, és hivatalosan tiltakozott a francia külügyi szóvivő is. Két nappal később aztán Federico Lombardi vatikáni szóvivő elhatárolódott főnöke értelmezésétől: „Az egyházi hatóságok nem tartják a hatáskörükbe tartozónak általános kijelentések megfogalmazását jellegzetesen pszichológiai vagy orvosi témákról" - jelentette ki a szóvivő, aki szerint Bertone bíboros „nyilvánvalóan a papságon, és nem pedig az egész népességen belül elkövetett visszaélésekre utalt".

A Vatikán új rendelkezésékkel is igyekszik elébe menni a sorozatos lelepleződéseknek. A Szentszék weboldalán április 12-én megjelent hír szerint ezentúl a püspökök és más magas rangú egyházi vezetők kötelesek jelenteni a világi hatóságoknak, ha pedofília esetéről értesülnek.

A legsúlyosabb esetekben a pápa azonnal megfoszthatja reverendájától a bűnt elkövető papot, anélkül, hogy megvárná a kanonikus eljárás lezárását.

„Atyai gondoskodás"

Az új rendelkezések közzététele előtt néhány nappal az AP hírügynökség közzétett egy dokumentumot (képünkön), amely állításuk szerint azt bizonyítja, hogy a pápa a Hittani Kongregáció prefektusaként is megvédett egy pedofil papot.

Joseph Ratzinger bíboros - a jelenlegi XVI. Benedek pápa - 1985-ben az egyetemes egyház érdekeire hivatkozva megakadályozta, hogy leváltsanak egy gyermekeket szexuálisan molesztáló papot. A dokumentum minden eddiginél erősebben kérdőjelezi meg a Vatikánnak azt az állítását, hogy a katolikus egyházfő a Hittani Kongregáció vezetőjeként nem vállalt szerepet abban, hogy megakadályozza a pedofil papok elmozdítását - írta az AP.

Ratzinger 1981-ben került a Hittani Kongregáció élére. A kongregáció a Római Kúria egyik hivatala, amelynek elsődleges feladata: az egész katolikus világban előmozdítani és védelmezni a hitről és az erkölcsről szóló tanítást. A Joseph Ratzinger bíboros által aláírt, latin nyelvű irat az oaklandi püspöki hivatal és a Vatikán közötti, Stephen Kiesle tiszteletes elmozdítása ügyében keletkezett levélváltás egyik darabja. A Szentszék szóvivője nem kommentálta az irat tartalmát, de nem cáfolta, hogy azon valóban a jelenlegi egyházfő aláírása szerepel.

Az oaklandi püspöki hivatal 1981-ben kezdeményezte Kiesle eltiltását a lelkipásztori hivatástól, vagyis abban az évben, amikor Ratzinger bíboros a megbotlott papok megfegyelmezéséért felelős hivatal élére került.

Az ügy négy éven át kallódott a Vatikánban, mire Ratzinger válaszolt John Cummins oaklandi püspöknek. Kieslét újabb két év múlva tiltották el. Az 1985 novemberében keltezett levélben „nagy jelentőségűnek" nevezte a Kiesle elmozdítása mellett szóló érveket, de azt mondta, hogy egy ilyen cselekedethez nagyon nagy körültekintésre és több időre van szükség. Utasította a püspököt, hogy a papot, amíg a döntésre vár, részesítse „annyi atyai gondoskodásban", amennyiben csak lehet.

A leendő pápa megjegyezte, hogy a Kiesle eltiltásáról szóló bármilyen döntés esetén figyelembe kell venni „az egyetemes egyház érdekét" és azt a „hátrányt, amit a felmentésről szóló döntés okozhat Krisztus hívőinek közösségében, különösen a (pap - a szerk.) fiatal korát tekintve". Kiesle 38 éves volt akkor.

Kieslét 1978-ban három év próbaidőre ítélték, miután két fiút megkötözött és szexuálisan molesztált San Francisco körzetében. A próbaidő leteltével Kiesle maga kérte, hogy bocsássák el az egyház kötelékéből, és az oaklandi püspöki hivatal ezután küldte el Rómának a vonatkozó iratokat.

A püspök mindent bevallott

Szintén a botránysorozattal kapcsolatos hír volt a héten, hogy egy volt norvég püspök beismerte szexuális visszaéléseit egy kiskorúval szemben.

A skandináv ország egyházát sokként érte Georg Müller egykori trondheimi püspök beismerése, miszerint húsz évvel ezelőtt megrontott egy kiskorút, valamint annak bevallása, hogy emiatt mondott le tavaly püspöki rangjáról. A most ötvennyolc éves Georg Müller ugyanis tavaly azzal a hivatalos indoklással mondott le, hogy összeférhetetlenség merült fel lelkipásztori teendői között.

A botrányt kirobbantó Adresseavisen című norvég napilap úgy tudja, hogy Müller akkor követte el tetteit, amikor még papként szolgált Trondheimben. Egy kisfiú volt az áldozata, aki egy templomi kórusban énekelt. A ma harminc év körüli illető azóta kártérítést kapott az egyháztól.

A Vatikán 2009 januárja óta tudott az esetről, de a norvég egyházi közlemény szerint az áldozat kérésére nem hozta nyilvánosságra annak részleteit. Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette szerdán, hogy a Szentszék tavaly januárban szerzett tudomást az 1990 elején történt esetről. Lombardi szerint az ügyet a Vatikán felhatalmazásával azonnal kivizsgálta a stockholmi nunciatúra. Müller tavaly májusban benyújtotta lemondását, amit a pápa elfogadott, és a püspök júniusban távozott az egyházmegye éléről. Georg Müller jelenleg tartós gyógykezelés alatt áll, és többé nem végez lelkipásztori teendőket.

Tömeges kijelentkezés

A pedofilbotrányok heves reakciót váltottak ki Németországban. A bajorországi Marktl am Innben vandál támadás érte azt a házat, amelyben Joseph Ratzinger született. A rendőrség szerint obszcén kifejezéseket festettek az épület bejáratára, amelyben jelenleg a pápa tiszteletére létesített múzeum működik.

A német lapok beszámolói szerint a túlnyomórészt katolikus vallású déli német tartományokban hívek ezrei fordítanak hátat az egyháznak, miután sorra pattannak ki a papságot érintő pedofilbotrányok. A Südwest Presse című napilap értesülése szerint egyedül márciusban két délnyugati püspökség több mint ötezer hívét vesztette el. Németországban a katolikus és a protestáns parókiák fenntartását a hívek által önként befizetett egyházi adóból fedezik.


Nincsenek megjegyzések: