2010. április 14., szerda

Profesor de teologie s-a raspopit numai ca sa continue procesul pentru calomnie

SCANDAL ÎN SUTANE: Înjurături ca la uşa cortului la catedra de Teologie

Adevarul
Timisoara
Mirela Vlăduți
14 apr 2010

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100413_0411/4.jpg
Viorel Cherciu

Scandalul a pornit de la titularizarea unui presupus coleg de şcoală al Patriarhului Daniel. Injurii, calomnii şi batjocură la cea mai morală facultate a Universităţii de Vest. Fostul şef al catedrei de Teologie, Viorel Cherciu, s-a "răspopit".

Viorel Cherciu, fost preot şi cadru didactic la facultatea de teologie din cadrul Universităţii de Vest este în război cu conducerea universităţii, cu mitropolitul Nicolae Cornean şi cu preotul Vasile Muntean, presupus coleg de şcoală al Patriarhului Daniel. Scandalul a izbucnit din cauza faptului că universitatea a scos la concurs un post de profesor la teologie, iar Cherciu, pe atunci şef de catedră, împreună cu alţi colegi au considerat că lui Vasile Muntean, care era plătit la oră, i se face un favor. Totul s-a lăsat cu înjurături ca la uşa cortului, iar Cherciu l-a acţionat în judecată pe Muntean pentru calomnie. "Eu nu am avut nimic personal cu dânsul, doar că nu îndeplinea condiţiile legale pentru a fi titularizat. El se laudă că a fost coleg cu Patriarhul la Sibiu şi de aici tot scandalul. M-a înjurat, m-a calomniat şi l-am dat în judecată", a spus fostul şef de catedră.


http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100413_0414/4.jpg


Pace între două cadre didactice

Mitropolia a intervenit între cei doi şi l-a somat pe Cherciu să renunţe la proces, în baza statutului de organizare al BOR. Mitropolitul Banatului nu a dosit să comenteze cazul şi l-a desemnat pe consilierul cultural să o facă în locul său. "Fiecare preot are obligaţia să respecte statutul. După mai multe rugăminţi, l-am chemat pe părintele Cherciu în faţa consiliului eparhial şi i-am retras binecuvântarea pentru că nu a dat ascultare", a explicat Zaharia Pereş. Fără binecuvântare, şeful de catedră a rămas fără loc de muncă, întrucât în baza unui protocol semnat între MEC şi BOR toate cadrele didactice au nevoie de această aprobare simbolică.

Cherciu a acţionat şi universitatea în instanţă şi a primit o sentinţă favorabilă de repunere în funcţie. "Am câştigat, am mers la locul de muncă, dar nu vor să pună sentinţa în aplicare", a declarat fostul cadru didactic. "Eu nu l-am dat afară abuziv. Catedra a avut foarte multe necazuri pe care le-a creat ca şef de catedră. Sentinţa nu este redactată, el a venit cu o copie după minută. Oricum vom face recurs şi, fără binecuvântare, sentinţa nu se poate aplica", a spus rectorul UVT, Ioan Talpoş.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100413_0418/4.jpg


Și-a dat demisia

Fostul şef al catedrei nu mai este nici preot, întrucât a demisionat din preoţie, pe motiv că nu vrea să i se impute că încalcă statutul BOR. El s-a "răspopit" ca să poată continua procesul. "Vă daţi seama la ce sacrificiu am fost împins să recurg, după 28 de ani de preoţie? Cum poate un acord între MEC şi BOR să încalce Constituţia României? Nu mai sunt preot ca să pot să îmi fac dreptate", spune Cherciu. Pr. Vasile Muntean nu a vrut să comenteze, iar Zaharia Pereş, consilierul mitropolitului, susţine că "acum la teologie e linişte şi pace".




Nincsenek megjegyzések: