2010. április 7., szerda

Keresztény teológusok kritizálják a Jobbikot

Vona Gábor megbukott hittanból
Keresztény teológusok kritizálják a Jobbikot

http://hetivalasz.hu/static/imgs/hetivalasz_logo.png

Heti Válasz
R.Sz.
2010.04.06.

http://hetivalasz.hu/data/cikk/2/72/43/cikk_27243/Jobbik_konyv_fill_616x306.JPG

"Ha valakinek nincs teológiai ismerete, akkor ne beszéljen össze-vissza, főleg ne rejtsen el burkoltan antiszemita megjegyzést egy húsvéti üzenetben, főleg ne egy templom előtt" - fakadt ki a teológus a pártelnök szavaira.


Hideget-meleget kap ismert, a keresztény teológiában jártas emberektől a Jobbik, és személyesen a párt elnöke, Vona Gábor is. Március végén nagy visszhangot váltott ki Osztie Zoltán belvárosi plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége befolyásos elnökének Magyar Hírlap-interjúja, melyben kijelentette: „Keresztény ember számára ez a párt nem elfogadható. Elég csak rávilágítani az olykor az egyház- és zsidóellenességtől sem visszariadó politikai formáció kapcsán arra, hogy sokszor egyértelműen a gyűlölet, a szeretetlenség motiválja a képviselőit. Ez szinte sugárzik belőlük."

Húsvét vasárnapi igehirdetésében Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke korholta a Jobbik hetilapját. Az egyházi vezető fontos egybeesésnek nevezte, hogy az idén ugyanakkor ünneplik a keresztények a húsvétot, mint a zsidók a pászka ünnepét, majd kiemelte: mindkettő a szabadításról szól; ugyanakkor utalt a Vona Gábor Jobbik-elnök és Szegedi Csanád alelnök cégének kiadásában megjelenő Barikád című újság március 11-i számának borítójára:

http://hetivalasz.hu/data/cikk/2/84/31/cikk_28431/barikad_gellert_menora.jpg

„Néhány héttel ezelőtt egy újság címlapján megjelent egy olyan fotó, amelyik Gellért püspök kezébe, a kereszt helyére hét ágú gyertyatartót rakott" - mondta Bölcskei, majd leszögezte: a szabadítás a Bibliából ered, még ha egyesek gúnyolódnak is ezen. Kijelentette: szükségünk van a szabadítás élményére, amelyet csak akkor ad az ünnep, ha tudjuk, ki a szabadító. „Vigyázzunk, mert aki elkezdi kiszórni a Bibliából a prófétákat, Mózest, az Ószövetséget, az sületlenségekkel akar traktálni bennünket az Isten nevében" - fogalmazott a püspök.

Szepes Péternél, a Nógrád megyei Kutasó teológus polgármesterénél viszont Vona Gábor húsvéti köszöntője verte ki a biztosítékot. A Jobbik kormányfőjelöltje az ünnepekre szánt, a budapesti Szent István Bazilika előtt felvett videóüzenetében úgy fogalmazott:

„Adjon az Isten! A keresztény világ - közel 2000 éve - húsvétkor mindig a megváltót ünnepli. A megváltót, akit a zsidók ugyan keresztre feszítettek, de Ő harmadnapra feltámadott. Nekünk, magyaroknak ez a húsvét más szempontból is fontos, hiszen egyre többen vagyunk mi, nemzetiek, akik bízunk abban, hogy Magyarország is fel fog támadni. Most, az elkövetkezendő pár napra én minden tisztességes magyar embernek békét, nyugalmat, töltődést, pihenést kívánok, hiszen húsvét után újra kezünkbe kell vennünk a hit pajzsát és az igazság kardját, hogy megvívjuk azt a harcot, amelyet a Jóisten ránk bízott, azt a harcot, amelyet Magyarországért, a hazánkért kell megvívnunk. Én kívánok mindenkinek szebb jövőt!" - zárta köszöntőjét Vona.

Szepes Péter minderre úgy reagált: „Látszólag milyen szép nemzeti, keresztény gondolatok. Csak, hogy a zsidó fóbia most is előjön, még e szent ünnepen is. Ugyan is, Jézust tevőlegesen valóban zsidó emberek küldték a keresztre, római segédlettel, de nem a zsidók, mint nép, hanem minden bűnös, Isten ellen lázadó ember küldte keresztre Jézust.

Magyarul a bűnös emberiség (az Éden kerti Isten elleni lázadás óta) vétkei miatt kellett meghalnia, és nem csupán a zsidók miatt, Jézusnak.

Tehát, ha valakinek nincs teológiai ismerete, akkor ne beszéljen össze-vissza, főleg ne rejtsen el burkoltan antiszemita megjegyzést egy húsvéti üzenetben, főleg ne egy templom előtt" - fakadt ki a Baptista Teológiai Akadémián végzett településvezető. A Jobbik részéről egyelőre nem reagáltak a polgármester közleményére.


Nincsenek megjegyzések: