2010. április 24., szombat

Hitvallók és ügynökök - nagyváradi vetítés

Hitvallók és ügynökök
Nagyváradon vetítették Kabay Barna filmjét

Duna Tv
Ionescu Nikolett
2010.04.24.


Amíg nem áll helyre a közbizalom, addig nem lehet a megújulás útjára térni. Ezt Tőkés László európai parlamenti képviselő mondta a Hitvallók és ügynökök című dokumentumfilm nagyváradi vetítésén. A film a magyarországi római katolikus egyház üldöztetését dolgozza fel.

http://www.dunatv.hu/data/cms626753/tokes211.jpg

A vetítés után elhangzott: annak ellenére, hogy sokan megpróbálják megakadályozni a múlt tisztázását, folytatni kell a kutatást.

-Hiányzik a hazai átvilágítás sorozatából a református és a protestáns egyházak átvilágítási törekvésein kívül álló rész. Kíváncsiak voltunk a katolikus oldalra, mivel idehaza a katolikus egyház elzárkózik ettől az átvilágítástól, azt gondoltuk, hogy legalább abba tekintsünk bele, a magyarországiba-mondja Tőkés László.

A dokumentumfilmet hároméves kutatómunka előzte meg. Az alkotók hiteles tanúk, és ügynökjelentések felhasználásával mutatják be, hogy Magyarországon a kommunista rendszer hogyan üldözte a keresztény egyházakat, és milyen módszereket alkalmazott besúgói hálózatának kiépítésére. Kabay Barna rendező azt mondja:

-Mi nem leleplezni akarunk, mi nem ügynököket keresünk, és nem a szenzáció az, ami minket vezet, hanem mi egyszerűen csak tudni szeretnénk, hogy ez hogy volt.

A film alkotói szerint a nemcsak a magyarországi, hanem a volt szocialista országokbeli egyházüldözéseket is fel kellene dogozni.

http://www.dunatv.hu/data/cms626755/2010_17.jpg







Nincsenek megjegyzések: