2010. szeptember 15., szerda

Zsebkönyv és rap-zenésített Biblia Olaszországban

Rappelő Jézus Olaszországban

MTI / kulturpart.hu
2010. szeptember 14.

Zsebkönyvként nyomtatott Bibliát ad az olaszok kezébe a Famiglia Cristiana című katolikus hetilap, mely a Szentírást rapzenével reklámozza.

http://www.kulturpart.hu/down/ed/image/2010/09/14/87454565.jpg

Az újságárustól kezdve a szupermarketig a Biblia mindenhol vásárolható lesz Olaszországban.

Az egy milliós példányszámú katolikus hetilap, a Famiglia Cristiana csütörtöki számával kapható 7,90 euróért a zsebkönyv formátumban nyomtatott, alig 570 gramm súlyú könyvecske.

A kis méretű és könnyű Biblia a retikülbe is belefér, a metrón is olvasható, hiszen a Szent Pálról elnevezett kiadó célja éppen a Szentírás megismertetése és terjesztése.

"A Biblia nem kizárólag a hívőkhöz szól, alapvető olvasmány, kulturális örökségünk része" - hangsúlyozta a hetilap főszerkesztője, Don Antonio Sciortino atya.

A zsebkönyv Biblia a nem egyházi könyvesboltokban is kapható lesz, árulják a vasútállomásokon, benzinkutaknál, az autósztrádák melletti parkolóhelyek bárjaiban és a repülőtereken is. Egymillió darabot akarnak eladni belőle karácsonyig annak a Biblia-olvasási akciónak a nyomdokaiban, melyet a Famiglia Cristiana már ötven évvel ezelőtt is indított. 1960-ban a hetilap szintén a Bibliát ajándékozta olvasóinak, akkor ezer líráért.

A Biblia olvasásához azonban nem elég könyvet adni az emberek kezébe, érdeklődésük felkeltésére be kell vetni a modern kommunikációs eszközöket - vallják a legfejlettebb nyomtatási technikával készített hetilapnál. A választás a rap ritmusára esett: a Famiglia Cristiana Bibliáját az olasz rádiókban és interneten is az Ó- és Újszövetség legismertebb részleteinek rapesített változatával reklámozzák. A Paroladidio (Isten szava) című rap szándékát sem titkolták: elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani.

A felmérések azt mutatják, hogy a Bibliát a magukat 88 százalékban katolikusnak valló olaszok 86 százaléka nem ismeri, nem olvasta soha. A Biblia népszerűsítését szolgálta a 2008 őszén tartott olvasási maraton is: a hét napon át tartó Biblia nappal és éjszaka elnevezésű olvasást a Teremtést könyvével XVI. Benedek pápa indította el, Riccardo di Segni római főrabbi héberül folytatta, majd olasz színészek, politikusok, sportolók olvasták tovább a római Santa Croce in Gerusalemme templomban, az eseményt 3 millióan nézték a televíziók képernyőin.



Nincsenek megjegyzések: