2010. szeptember 10., péntek

Si penticostalii au colaborat cu Securitatea?

Penticostalii îşi arată fraţii colaboratori

http://www.evz.ro/fileadmin/images/logo.gif

Evenimentul Zilei
Mirela Corlățan
09 Septembrie 2010


Un pastor penticostal din Constanţa a demonstrat într-o carte că toţi şefii cultului de până în 1994 au colaborat cu Securitatea.

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/06_penticostali_f7d918b181.jpg

La lansarea de carte de la IICCMER, istoricii au apreciat că studiul lui Vasilică Croitor (centru) are o accentuată tentă moralizatoare


De două săptămâni, penticostalii români - peste 330.000, potrivit ultimului recensământ - sunt în mare forfotă. Un tânăr pastor din Constanţa, Vasilică Croitor, a arătat că toţi cei care au fost la conducerea cultului de la autorizarea sa în 1948 până în 1994 au fost, fără excepţie, colaboratori ai Securităţii. Că îşi turnau fraţii pentru putere şi bani, primiţi cu chitanţă de la serviciile secrete.


Sub titlul "Răscumpărarea memoriei", dat cărţii şi unui blog, pastorul Vasilică a declanşat, astfel, o dezbatere unică în peisajul românesc privind atitudinea duplicitară în perioada comunistă a ierarhilor unui cult.

Turnător din turnător se face

"Trecerea de la loialitatea faţă de Dumnezeu la slugărnicia fără rezerve în serviciul lui Mamona a fost concepută de Securitate cu precizia unui ritual iniţiatic. «Candidatul» era supus mai întâi unei atente verificări prin informatorii din jurul său. Informaţiile culese de la fraţi erau obţinute în anchetă sau prin delaţiune", descrie mecanismul recrutării autorul cărţii.

El exemplifică, pe baza documentelor, cu cazul lui Gheorghe Bradin, alias "Scorţaru", primul preşedinte al cultului, care a dat informaţii utile în recrutarea celui care i-a succedat în funcţie după moarte, Pavel Bochian.

Acesta din urmă, sub numele de cod "Luca", a devenit apoi, o arată documentele, unul dintre cei mai zeloşi informatori din cadrul cultului. Astfel a şi fost, de altfel, propulsat în funcţia de preşedinte interimar în 1962, funcţie deţinută până în 1987. Atunci, Departamentul Cultelor a dat, în sfârşit, aprobarea pentru organizarea de alegeri. Întrucât câştigătorul nu era cel agreat de Securitate, Pavel Bochian a fost reimpus.

La Revoluţie s-a retras, totuşi, din funcţie. Succesorul Emil Bulgăre a fost şi el colaborator în tinereţe, însă în documente se menţionează că a fost abandonat ca urmare a invocării clauzei de conştiinţă de către acesta. Consecinţa a fost excluderea din pastoraţie până la Revoluţie, când a devenit preşedinte.

Urmează deconspirarea celor în funcţii

"Din fericire, în perioada comunistă, în cadrul cultului penticostal, în subteran, a funcţionat şi o biserică paralelă. Oamenii nu aveau niciun respect pentru şefii cultului, care erau manipulaţi de sistem şi care au acceptat o structură organizatorică centralizată improprie penticostalilor, caracterizaţi în toată lumea de autonomia bisericilor locale", spune Vasilică Croitor, vicepreşedinte al Comunităţii Regionale Constanţa.

Din funcţia pe care o are în cadrul cultului, pastorul a cerut, în 2006, la Congresul penticostalilor, înfiinţarea unei comisii care să analizeze impactul regimului comunist asupra Bisericii, inclusiv fenomenul colabo raţionist. Răspunsul nu l-a primit nici până azi, ceea ce l-a provocat să meargă mai departe: să ceară la CNSAS pentru studiu dosarele reprezentanţilor actuali ai cultului.

"Să deconspire mai întâi Biserica Ortodoxă"

Pavel Riviş Tipei, actualul preşedinte, spune că, în ce-l priveşte, nu are emoţii.

"Congresul Naţional Bisericesc se în truneşte peste o lună şi atunci vor fi luate în discuţie aceste informaţii", spune preşedintele, care dă un răspuns retoric la întrebarea de ce cultul nu a făcut un demers oficial de deconspirare. "Să deconspire mai întâi Biserica Ortodoxă, că este majoritară, apoi o să facem şi noi asta". Demersul deconspirării celor vii are o miză cu atât mai mare cu cât 2010 este an electoral, iar alegerile în comunităţile locale deja au început.

"Vasilică Croitor este un fel de Lucian Boia penticostal pentru că se luptă cu mai multe mituri. Din păcate, nu există o carte similară scrisă de un cleric ortodox şi care să nu fi fost exclus din biserică", a apreciat istoricul Cristian Vasile la lansarea cărţii "Răscumpărarea memoriei".



MISIUNE. Vasilică Croitor conduce mai multe biserici penticostale din sud-estul ţării şi este vicepreşedintele Comitetului Regional Constanţa


DECORAT DE ILIESCU

Nicky Pop, pastorul cu legendă creată de Secu?

Singura persoană în viaţă dintre cele deconspirate este Nicky Pop, pastorul celei mai mari biserici penticostale a românilor din America, cea din Portland.

Potrivit lui Croitor, Pop a fost colaborator cel puţin din 1973, iar în 1978 a reuşit să plece cu viză de turist în Statele Unite, fiind considerat adept al "mişcării Goma".

În realitate, se deduce din carte, o legendă creată pentru o mai utilă infiltrare. A reuşit rapid să se stabilească în State şi să revină în vizită în 1980.

Atunci a dat Securităţii informaţii consemnate în 18 pagini. Pastorul Pop s-a apărat recent într-un interviu la Romanian Television Network din Chicago, în care arată pe larg cum ar fi fost, de fapt, urmărit şi hărţuit de Securitate, înainte de a emigra.

În 2004, Pop a fost decorat de preşedintele Iliescu cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor. "În acelaşi an, aceeaşi decoraţie au primit-o doi angajaţi SIE, al căror nume nu e făcut public. Mă întreb dacă este o coincidenţă", spune Vasilică Croitor.




ÎN VIZOR. Nicky Pop apare în documente cu numele de cod "Picu Emil"



Nincsenek megjegyzések: