2010. szeptember 13., hétfő

Sechestru pe Arhiepiscopia Tomisului

Sechestru pe Arhiepiscopia Tomisului

ziare.com
13 Septembrie 2010

Palatul Arhiepiscopal in care isi desfasoara activitatea Arhiepiscopia Tomisului este pus sub sechestru asigurator de Administratia Finantelor Publice Constanta.

http://s1.ziare.com/?mmid=8d3c19934f00b63ae

Timp de mai multi ani, Arhiepiscopia Tomisului nu a virat catre bugetul de stat contributiile aferente salariilor preotilor constanteni. Urmatorul pas este ca aceasta cladire sa fie scoasa la vanzare, scrie Jurnalul National.

Totul a pornit se pare de la ambitia lui IPS Teodosie de a construi un metoc (manastire mica, subordonata unei manastiri mai mari N.R.) al Arhiepiscopiei Tomisului la Dorna Arini, zona sa natala.

In perioada 2005-2006, IPS Teodosie a contractat noua credite de nevoi personale si unul cu destinatia: achizitionarea unei locuinte. Inalta fata bisericeasca a avut si inca mai are de platit sute de mii de euro catre mai multe banci.

Teodosie, pe numele sau Petrescu Macedon, a reusit sa obtina credite de la BCR, doua de la BRD cu giranti din Arhiepiscopie, HVB, Raiffeisen, Banca Romaneasca, Credit European Bank, Cec Bank si Wolksbank.

De la CEC Bank Teodosie a luat un credit pentru achizitionarea unui apartament, desi prin juramantul de calugar nu are voie sa aiba proprietati. De fapt, a fost vorba doar de o inginerie financiara. Teodosie a cumparat apartamentul lui Liviu Scurtulescu, arhitectul cu care colabora Arhiepiscopia.

Vanzarea a fost una fictiva pentru ca familia Scurtulescu nu a primit nici un ban. Liviu Scurtulescu a intrat in panica pentru ca risca sa ramana fara casa care era pe numele lui Teodosie si gajata la banca.

El a inceput sa faca presiuni asupra lui Teodosie. Ca sa scape de Scurtulescu, Inalt Presfintia Sa a incercat sa schimbe ipoteca de pe apartamentul arhitectului pe o alta persoana, dar inspectorii bancii s-au opus pentru ca imprumutul era cu destinatie clara.

Ca sa scape de familia arhitectului care risca sa ajunga pe drumuri, Teodosie a apelat la un prieten cu potenta financiara care a facut o donatie cu care s-a acoperit creditul de la CEC. Apoi, Teodosie a revandut apartamentul familiei Scurtulescu.

La toate bancile cu care a incheiat contracte de credit, IPS Teodosie a dat o declaratie pe proprie raspundere din care reiesea ca nu are veniturile grevate de alte credite. De fapt, o minciuna sfruntata. Multi dintre ofiterii de credit care au avut cererile lui Teodosie de credit s-au documentat si au aflat ca IPS este dator vandut la mai multe banci. Dosarele lui au fost respinse de Romextera, City Financial Bank, Creditcoop si Libra Bank.




Nincsenek megjegyzések: