2010. szeptember 15., szerda

Templomok lebontásán gondolkodik a német evangélikus egyház

Templomok lebontásán gondolkodik a német evangélikus egyház

MTI / KarpatInfo
2010. szeptember 14.

A hívek fogyatkozó száma és az apadó egyháziadó-bevételek láttán a berlin-brandenburgi evangélikus egyház is kénytelen elgondolkodni egy tabu megszegésén: templomok estleges lebontásán.

http://www.tagesspiegel.de/images/berlinerdom-rueckeis/1930338/3.jpg?format=format14

Die Sanierung des Berliner Doms wäre ohne Spenden und staatliche Zuschüsse unbezahlbar gewesen. Für die Unterhaltung weniger bedeutsamer Gotteshäuser reicht das Geld vielerorts... - Foto: Thilo Rückeis


Erre a radikális lépésre eddig csak a katolikus egyház szánta rá magát. Az utóbbi években két fővárosi temploma tűnt el: a Gatow-ban (Spandau kerület) lévő Szent Rafael-templom és a tempelhofi Kapisztrán Szent János-templom.

Az ok mindkét felekezet esetében a hívek zsugorodó száma. A berlin-brandenburgi evangélikus egyház 2004-ben még 1,3 millió (fizető) tagot számlált; mára ez a szám 1,1 millióra apadt. Ugyanakkor az egyház által fenntartott templomok száma nem változott: kevés híján kétezer építményről van szó, közülük 200 Berlinben található.

Az egyházi épületek többsége műemlékvédelmet élvez. Az egyre gyérebben csordogáló egyházi adóból azonban sok településen már a folyamatos kiadások fedezésére is alig futja, a szükségessé váló felújításokra pedig végképp nem jut pénz.

A hétvégén tartott tanácskozáson az evangélikus egyház illetékesei komolyan fontolóra vették néhány templom lebontását. "Az az egykor kimondott tétel, hogy soha nem mondunk le egyetlen templomunkról, s azoknak mindig az evangélikus egyházközségek tulajdonában kell maradniuk, voltaképpen senkinek nem jó" - mondta a berlini Der Tagesspiegelnek Ralf Meister, a berlini egyházkerület szuperintendense.

Annak idején mint lübecki prépost Meister maga is tanúja volt a Hanza-városban álló, Luther Márton kor- és harcostársáról elnevezett Melanchton-templom lebontásának. Az ottani vezetőség egyhangúlag döntött e fájdalmas lépés mellett. Az egyházközség tagjai ugyanis attól tartottak: az épület esetleges eladása után nem lesz beleszólásuk abba, milyen célra használja az új tulajdonos a templomot.

Országos ismertségű nagy templomok karbantartása, renoválása már régóta csak állami támogatással, illetve a hívek adakozásával képzelhető el. Jól példázza ezt a berlini Dóm 2007-ben elvégzett felújítása éppúgy, mint a Vilmos császár Emléktemplom idén elkezdett renoválása.

Kevéssé híres templomok fenntartóinak viszont más módszert kell választaniuk az épületek állagának megőrzésére. Például a Wedding kerületben álló Stephanus-templomban októbertől videoművészek és zenészek találnak új otthonra. Ezt irányozza elő az a bérleti szerződés, amelyet a kerületi egyházközség kötött a nyáron egy keresztény alapítvánnyal.

"Jelenleg 7000 tagja van egyházközségünknek, két templommal és egy közösségi házzal együtt összesen kilenc épületről kell gondoskodnunk - mondta a Der Tagesspiegelnek Michael Glatter lelkész. - Az építmények a múlt században készültek, amikor még 70 ezer hívünk volt. Ha ragaszkodunk valamennyi épülethez, könnyű kiszámolni, mikor megyünk csődbe."




Nincsenek megjegyzések: