2010. szeptember 30., csütörtök

Katolikusok és ortodoxok a hívek imádságát kérik a keresztények egységéért

Katolikusok és ortodoxok a hívek imádságát kérik a keresztények egységéért

http://www.magyarkurir.hu/img/logoFF.gif

Magyar Kurír
2010. szeptember 30.

Szeptember 20. és 27. között Bécsben tanácskozott a katolikus és az ortodox egyház közötti teológiai párbeszédért létrehozott nemzetközi vegyes bizottság. Katolikus részről 23 fő képviselte az egyházat, és a bolgár patriarkátuson kívül minden ortodox egyház képviselője jelen volt.

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/34340/wien.jpg

Két társelnök – Kurt Koch érsek, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke és Ioannisz pergamoni metropolita – vezette a bizottság munkáját. Ismertették XVI. Benedek pápa buzdítását a keresztény hívekhez, hogy imádkozzanak a találkozóért, és felolvasták I. Bartolomaiosz pátriárka üzenetét. Bécs polgármestere is fogadta a résztvevőket.

25-én, szombaton a bécsi Szent István-székesegyházban a katolikus képviselők celebráltak szentmisét Christoph Schönborn bíboros vezetésével, az ortodox képviselők jelenlétében. A bíboros homíliájában a keresztény szeretet elsőségét hirdette. Ezt a szeretetet szolgálja az egyházi kánon minden rendelkezése – fogalmazott.

26-án, vasárnap az ortodox résztvevők a Szentháromság-székesegyházban muttanak be istentiszteletet Ioannisz pergamoni metropolita vezetésével, a katolikus képviselők jelenlétében.

A találkozó „a barátság és a bizalomteljes együttműködés szellemében zajlott” – jelentették a résztvevők. Elmondták továbbá, hogy „minden résztvevő nagyra értékelte a fogadó egyház nagylelkű vendégszeretetét, és a párbeszéd művének előmozdítása érdekében a hívek buzgó imádságát kérik”.



Nincsenek megjegyzések: