2010. szeptember 7., kedd

Saracia, strans legata de religie - sondaj Gallup

Saracia, strans legata de religie - sondaj Gallup

ziare.com
06 Septembrie 2010

Saracia este strans legata de religie in majoritatea tarilor, mai putin in Statele Unite, arata un sondaj Gallup.

http://thumbs.ziare.com/Saracia--strans-legata-de-religie---sondaj-Gallup/a922c97fd3f03734f/240/0/1/70/Saracia--strans-legata-de-religie---sondaj-Gallup.jpg

La nivel global, 84% dintre cetateni spun ca religia este o parte importanta a vietii lor de zi cu zi, arata sondajele realizate in 2009 in 114 tari de Gallup, potrivit LiveScience.

Insa studiul mai arata ca toate tarile in care exista foarte multi credinciosi sunt tari sarace, in care venitul mediu net pe cap de locuitor este sub 5.000 de dolari.

"Asta arata stransa legatura dintre statutul socioeconomic al unei tari si religiozitatea cetatenilor. In tarile cele mai sarace - in care venitul mediu net pe cap de locuitor este sub 2.000 de dolari sau mai mic - proportia celor care spun ca religia este o parte importanta a vietii lor creste la 95%.

Prin comparatie, in tarile cele mai bogate - cu venitul mediu net pe cap de locuitor de peste 25.000 de dolari - proportia acestora este de 47%", arata raportul Gallup.

Analistii Gallup spun ca religia are un rol functional in tarile sarace, pentru ca ajuta cetatenii care au greutati in viata de zi cu zi si in familie. Un alt sondaj al Gallup a aratat ca exista o asociere intre religiozitate si bunastarea emotionala, insa ca aceasta este mai puternica in tarile sarace.

In Statele Unite, desi venitul mediu net pe cap de locuitor este destul de mare, 65% dintre locuitori spun ca religia este foarte importanta pentru ei. In alte tari dezvoltate, procentul celor credinciosi este destul de mic: doar 17% in Suedia, 19% in Danemarca, 27% in Marea Britanie si 30% in Franta.



Nincsenek megjegyzések: