2010. szeptember 20., hétfő

Patriarhul a indemnat preotii sa nu-si 'fure' credinciosii

Patriarhul a îndemnat preoţii să nu-şi "fure" credincioşii, iar pe călugări să nu călătorească, "având ca biblii Mersul Trenurilor"

eBihoreanul
19.09.2010


Slavă Crucii

În ciuda ploii şi frigului pătrunzător, curtea interioară a Mănăstiri Sfintei Cruci a fost populată duminică încă de la 9.30 dimineaţa, când Sfânta Liturghie a început în prezenţa Prea Fericitului Daniel, dar şi a unei mari mulţimi de înalţi ierarhi ortodocşi din întreaga ţară, veniţi la sărbătorirea a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, între care arhiepiscopi Sibiului, Piteştiului şi Argeşului, Dunării de Jos, episcopii Covasnei şi Harghitei, Caransebeşului, Alexandriei şi Teleormanului, episcopul vicar al Timişoarei, precum şi arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului.

Între politicienii care au luat loc la o tribună acoperită special amenajată pentru ei s-au remarcat deputatul Ştefan Seremi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Voloşeniuc şi prefectul Gavrilă Ghilea.

În cadrul Liturghiei, Patriarhul a vorbit, la o săptămână după sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, despre simbolistica şi importanţa Crucii în viaţa credincioşilor şi i-a îndemnat pe toţi "să-şi poarte crucea cu credinţă pe Calea lui Hristos Dumnezeu", deoarece aceasta este singura ce duce la mântuire.

Cu daruri

După încheierea Liturghiei, Patriarhul a luat cuvântul, mulţumind pentru ospitalitate episcopului locului, PS Sofronie, şi felicitându-l "pentru activitatea rodnică". "De asemenea, vrem să arătăm preţuire şi mulţumire Maicii Stareţe Mina, pentru strădania şi hărnicia ei în zidirea acestei sfinte mănăstiri", a mai spus Preafericitul.

Capul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat apoi darurile pe care le face Mănăstirii Sfintei Cruci, şi anume o cruce, o Biblie scoasă în 2008 în ediţie jubiliară, "în format mare, care se citeşte uşor, indiferent de vârstă", precum şi o carte "Despre fericire şi crez" a Sfântului Augustin.

Pilde cu poliţişti pentru preoţi

Lăudând frumuseţea şi mai ales întinderea Mănăstirii Sfintei Cruci, despre care a spus că este "cea mai mare din vestul ţării", Patriarhul a vorbit apoi şi despre "rostul monahilor şi monahiilor", arătând că aceştia sunt "misionari statornici", spre deosebire de "cei care umblă prin ţară având ca biblii Mersul Trenurilor".

Prea Fericitul s-a referit şi la faptul că există tot mai mulţi preoţi şi parohii care fac "braconaj" de credincioşi unul din parohia altuia, şi a transmis un mesaj limpede în legătură cu acest lucru: "Noi vrem ca parohiile şi mănăstirile să se ajute, să nu fie în concurenţă, ci în cooperare. Felicităm, deci, acele parohii şi mănăstiri care se ajută, care nu fac braconaj unul în jurisdicţia altuia". Patriarhul a fost chiar surprinzător, comparând situaţia preoţilor cu cea a poliţiştilor. "Fiecare să respecte jurisdicţia altuia, aşa cum fac şi echipajele de Poliţie, care aţi văzut că se opresc la graniţa unui judeţ, ca să nu intre în jurisdicţia celorlalţi".

Îmbulzeală la pomană

În finalul cuvântării sale, Patriarhul i-a îndemnat pe cei de faţă să fie credincioşi şi "jertfelnici" faţă de biserici, după care a încheiat brusc: "Acum e timpul să plecăm acasă".

Mulţimea adunată în curtea Mănăstirii s-a risipit apoi, dar nu înainte de a-l asculta şi pe episcopul Sofronie, care i-a mulţumit Preafericitului pentru vizită şi i-a spus că "îl aşteptăm şi la anul, la jubileul de 90 de ani de la întronizarea episcopului Roman Ciorogariu şi de 20 de ani de la înfiinţarea învăţământului teologic ortodox superior la Oradea".

În timp ce alaiul înaltelor feţe bisericeşti s-a retras pentru a vizita în incinta mănăstirii expoziţia foto-documentară "90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei", credincioşi s-au grăbit spre ieşire unde, apoi, s-au îmbulzit să ia pomană câte o tăviţă în care se aflau două felii de pâine, două de cozonac cu rahat şi două sărăţele.

"Doamne, fii lăudat", s-au închinat cele mai evlavioase femei, în timp ce bărbaţii se grăbeau să-şi scoată maşinile din parcări pentru a ajunge spre case. Iar alţii să o ia cătinel, pe jos, prin ploaie, mulţumiţi că şi-au văzut Patriarhul...



Nincsenek megjegyzések: