2009. december 14., hétfő

Kereszt(ény)üldözés: Olaszország ellenáll

Kereszt(ény)üldözés: Olaszország ellenáll

Magyar Nemzet
2009. december 13.
Udvardy Zoltán

Kísértet járja be Európát: immár a kontinens identitását kétezer éve meghatározó jelképet, a feszületet ütné le a falról Marx kriptából kiszabadult szelleme. Olaszországban valóságos nemzeti ellenállás bontakozott ki a strasbourgi döntéssel szemben. Az iskolákban, hivatalokban szigorúan betartatják, hogy igenis kint legyen a kereszt. Trevisóban több méter magas feszületet emeltek a döntésre adott válaszként. Padovában megkezdték a keresztek osztogatását.

http://www.mno.hu/upload/content/68/6823/_682367/lead_kereszt.jpg

Három méter magas emelvényen álló, kétméteres feszület: már messziről meghatározza ez a látvány Treviso belvárosát. A Rinaldi palota kertjében felállított, vadonatúj, vasból készült feszület „megerősíti kereszténységünket”, fogalmaz Giancarlo Gentilini alpolgármester a Corriere del Venetónak nyilatkozva. A vadonatúj, éjszaka is kivilágított kereszt felállítása mintegy választ ad a strasbourgi döntésre.

Nemcsak Berlusconi miniszterelnök jelentette ki, hogy a strasbourgi határozat ellenére Olaszország ragaszkodik a lakosság számára kulturális identitást is jelentő keresztény jelképhez. Számos olasz önkormányzat azonnal újabb kereszteket rendelt az iskolák részére.

A 12 csillag

Pokollá teszik az életét Abano Terme faluban Massimo Albertinnek: feleségével (lásd keretes anyagunkat!) rendszeres fenyegetéseket kapnak, nyílt és burkolt formában egyaránt. Albertin az Ateisták és Agnosztikus Racionalisták Uniójának (UAAR) tagja. A szervezet ateista, a hívőket súlyosan sértő és provokáló kampányt folytatott ősszel.

Az ateista mozgalom egyik tagja, Adele Oriolo arról panaszkodott a 3sat német televízió adásában, hogy számos olasz település polgármestere „teljesen illegálisan” nemhogy levétetné a kereszteket a falról, de újakat rendelnek és szigorúan ellenőrzik annak betartását, hogy fönt van-e a falakon a feszület az iskolákban és a hivatalokban.

Padova főterén látványos akcióra került sor: Massimo Bitonci, az Északi Liga politikusa szombaton 550 vadonatúj keresztet osztott szét. Az eseményen a mostoha idő ellenére kisebb tömeg gyűlt össze. Bitonci kijelentette, a jövő héten egész Észak-Olaszországban sor kerül hasonló megmozdulásokra. A politikus emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unió jelképe, a 12 csillag eredetileg Szűz Máriára utal.

Ha kell, utcára vonulnak

A feszületek elhelyezését előíró s most egyre következetesebben betartatott olasz törvényt többen, így Massimo Teodori politológus arra hivatkozva támadja, hogy 1929-ben, a fasiszta kormány alatt hozták, és vitatják annak érvényességét az állam és az egyház szétválasztását előíró alkotmányossági kitételre vonatkozóan. Viszont az utca embere, így a L’Eco della Rivierának nyilatkozó Mohamed Diaw kijelenti: ő muszlim ugyan, de nem látná tisztességesnek a feszületek eltávolítását.

Gaetano Lupica és felesége, Yolanda Forte elmondták: családostul az utcára vonulnak tiltakozni, ha megpróbálják eltávolítani a kereszteket, hiszen a kereszt alatt születnek „és így is halunk meg”.

Nyugtalan lengyelek

Nemcsak Olaszországban okozott döbbenetet a Szovjetunió vallásüldözéseit felidéző strasbourgi döntés. A lengyel parlament alsóháza, a Szejm elítéli az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, mivel az a honatyák állásfoglalása szerint sérti a vallásszabadságot, veszélyezteti a társadalmi nyugalmat és nem veszi figyelembe a hívők érzékenységét.

(ecodellariviera.it, 3sat.de, mattinopadova.gelocal.it, Corriere della Sera)

*

Országos felzúdulást és erőteljes ellenállást váltott ki a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság határozata, miszerint az olasz iskolák faláról le kell venni a keresztet. A döntés egy finn származású, Olaszországban élő asszony, Solle Lautsi és férje, Massimo Albertin 2001-es beadványára adott válaszként született. Az ateista mozgalom tagja, Albertin kifogásolta, hogy az általános iskolában, ahová gyermekei jártak, minden osztályterem falán feszület látható. A strasbourgi testület döntésében kijelenti, hogy a kereszt sérti a gyermekek vallásszabadsághoz fűződő jogait és a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak gyermekeiknek. A Corriere della Sera felmérése szerint az olaszok nem így látják: a megkérdezettek több mint 80 százaléka állt ki a kereszt mellett.


Nincsenek megjegyzések: