2009. december 7., hétfő

Bezárják a legnagyobb amerikai magyar templomot

Bezárják a legnagyobb amerikai magyar templomot

Szőcs László
Népszabadság
2009. december 7.

A Vatikánnál fellebbeznek a clevelandi Szent Imre-templomba járó hívők, mert a püspök úgy döntött: bezárja az értékes telken álló 105 éves templomot. A lengyel, a cseh és a litván közösség templomát is felszámolják.

http://static.nol.hu/media/picture/81/98/16/000169881-3883-600f.jpg
Új templomot kell keresnie a Szent Imre 650 fős közösségének

Az amerikai magyar közösség legnagyobb katolikus gyülekezetét is eléri a bezárási hullám: a clevelandi Szent Imre-templomra a nyáron fordíthatják rá a kulcsot. Berendezését, kegytárgyait várhatóan elárverezik, hacsak nem jár eredménnyel a fellebbezés, amelyet a hívek a Vatikánnak nyújtottak be. - Ennek sajnos nagyon kicsi a valószínűsége - mondta lapunknak Peller Miklós, a gyülekezetnek az eset kapcsán felkért ügyvivője. (Siklódi Sándor plébános illetékessége hiányára hivatkozva udvariasan elhárította kérdéseinket.)

Peller szerint júliustól négy lehetősége marad a mintegy 650 fős közösségnek: átmegy a "fekete gettóban" lévő Szent Erzsébet-templomba, angol nyelvű vagy magyar protestáns istentiszteletet választ, illetve nem jár sehová.

Eredménytelenek voltak az erőfeszítések, amelyekkel Richard Lennon clevelandi püspöknél próbálták elérni: ne zárja be a 105 éves, magyar adakozásból épített belvárosi templomot. Audiencián sem fogadta a híveket. A 250 templomból ötvenet akar felszámolni, köztük számos más nemzetiségét, így a lengyelekét, csehekét és a litvánokét is. Az Ohio állambeli Cleveland az amerikai magyarság egyik nagy központja: százezres közösségével a második legnagyobb magyar városként is emlegették valamikor Budapest után. Azóta viszont a nagyvárosi válságrégiók egyik mintapéldájává vált. Lakossága 1930 közül az egymillió főhöz közelített, ma viszont 430 ezer körül van, és csökken. Peller szerint 5-10 ezer magyarul beszélő élhet ma Clevelandben, de egyharmaduk eleve protestáns, a katolikusok körében pedig mintegy 20 százalékosra csökkent a rendszeres templomjárók aránya. Peller amellett, hogy 32 éve a Szent Imre-templom önkéntes orgonistája, építészmérnök. Úgy véli: maga a rossz állapotban lévő, nehezen fűthető épület aligha adható el, viszont a belvárosi telek sokat érhet. Ez lehet a magyarázata, hogy miért nem az 1200 fő befogadására alkalmas, de csak 20-30 hívő által látogatott Szent Erzsébetet adják el. Cleveland, Amerika legszegényebb nagyvárosának legveszélyesebb helyén ugyanis jelentéktelen az anyagi értéke.

Felmerült, hogy az egyház nemcsak a demográfiai változásokat követi a bezárásokkal, hanem az is, hogy a nagy vihart kavart pedofilbotrányokat követő kárpótlásra megy a bevétel. - Nem mondják meg, hogy mire kell a pénz, viszont sokat olvasni ezekről a jóvátételekről - mondja Peller. Mivel nem feltétlenül clevelandiek ezek az ügyek, a bevétel könynyen kikerülhet az egyházmegyéből. A pedofilbotrányokkal annyi "kapcsolat" van még, hogy amikor Bernard Law bostoni érsek - az észak-amerikai katolikus egyház történetében páratlanul - lemondásra kényszerült, Lennon püspök lett ott a pápai megbízott.

Nemcsak a 2,2 millió tagot számláló amerikai episzkopális egyházban, de a világ anglikánjai közül is az első nyíltan leszbikus lelkész kapott szombaton magas felekezeti posztot Los Angelesben. Mary Glasspool az egyházmegye segédpüspöke lesz. A felekezetet hat éve megosztja egy meleg férfi lelkész püspökké választása Amerikában.

Nincsenek megjegyzések: