2009. december 8., kedd

Banca Vaticanului, suspectata de spalare de bani

Banca Vaticanului, suspectată de spălare de bani

Cotidianul
07 Dec 2009

Autorităţile italiene au început o investigaţie asupra Băncii Vaticanului, bănuită de implicare într-o schemă de spălare a banilor.

http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/450_500/122009/6623788d604fb66fdfc4d10bb3523981.jpg
Avocatii Vaticanului ar vrea sa promoveze ideea ca Cetatea Sfanta nu intra sub jurisdictie italiana

Oficiali ai Unităţii de Informaţii Financiare a Băncii Italiei (UIF) au declanşat o anchetă privind presupusa implicare a Băncii Vaticanului într-o schemă de spălare de bani, utilizând conturi deschise la una dintre cele mai mari bănci ale ţării. Săptămânalul italian de investigaţii „Panorama“ dezvăluie că anchetatorii UIF au identificat până în prezent tranzacţii în valoare totală de 180 de milioane de euro care ar viola interdicţiile legale asupra spălării de bani. Respectivele tranzacţii ar fi fost făcute printr-o filială a băncii UniCredit situată pe Via della Conciliazione, vizavi de Biserica Sfântul Petru.

În anchetă este implicată şi o echipă de procurori din capitală, condusă de magistraţii Nello Rossi şi Stefano Rocco Fava, precum şi o unitate specială a Gărzii Financiare italiene. Investigaţia asupra Băncii Vaticanului, cunoscută formal drept Institutul pentru Afaceri Religioase (IOR), vizează în principal presupuse încălcări ale reglementărilor financiare, dar ea s-ar putea extinde astfel încât să includă şi conturile deţinute de IOR în alte bănci din Italia. Anchetatorii examinează în prezent toate tranzacţiile făcute prin conturile deţinute de IOR între anii 2006 şi 2008, precizează „Panorama“.

În acea perioadă, notează revista italiană, în conturile vizate au circulat peste 180 de milioane de euro, mişcate fie prin cecuri, fie prin transferuri. „Panorama“ menţionează numele unui manager de filială despre care spune că ar fi avut o relaţie strânsă cu Lelio Scaletti, un fost director al IOR care în octombrie 2007 a părăsit instituţia bancară a Vaticanului.

„The Times“ apreciază că aceasta este cea mai serioasă investigaţie care implică Banca Vaticanului după neaşteptatul colaps al Băncii Ambrosiano, din 1982, în care IOR era acţionar majoritar. Responsabilitatea pentru falimentul Ambrosiano a fost pusă „parţial“ pe seama Băncii Vaticanului, care ar fi contribuit la acumularea unor datorii „toxice“ cifrate atunci la 1,3 miliarde de dolari.

Dacă suspiciunile actuale se vor dovedi întemeiate, ele vor constitui o puternică lovitură oarecum nemeritată la adresa noilor directori ai IOR, numiţi abia acum două luni de Tarcisio Bertone, secretar de stat al Vaticanului. În septembrie, preşedintele IOR Angelo Caloia s-a retras, la finele a două decenii de activitate. Cu acest prilej au fost înlocuiţi şi cei cinci membri ai consiliului de „superintendenţi“. Noul comitet director al Băncii Vaticanului, reunit prima oară în 27 octombrie, este condus de Ettore Gotti Tedeschi.

În timp ce anchetatorii dezbat încă dacă să chestioneze şi oficiali ai UniCredit, avocaţii Vaticanului se gândesc dacă să susţină că IOR se află în afara jurisdicţiei italiene. În 2007, un tribunal din Roma a admis că în spatele morţii lui Roberto Calvi, şeful Băncii Ambrosiano, supranumit şi „Bancherul lui Dumnezeu“, s-ar afla Mafia. O decizie asupra includerii sau excluderii în anchetă a oficialilor UniCredit va fi luată în cursul următoarelor câteva zile, adaugă „Panorama“.



Nincsenek megjegyzések: