2010. július 12., hétfő

Tőkés: Folytatni kell az átvilágítást

Folytatni kell az átvilágítást

erdon.ro
2010.07.12

Nagyvárad - Hétfő délelőtt váradi EP-képviselői irodájában sajtótájékoztatót tartott Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. Az egyik téma az átvilágítás ügye volt, melyet megitélésében nyilvánvaló szükségszerűség tovább folytatni.

http://kepek.erdon.ro/kepek/news-20100712-12534728-482153024.jpg

Tőkés László szerint az átvilágítás örözöld téma kell legyen, amíg tart a posztkommunista korszak. Az Európai Parlament alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján örömmel nyugtázta, hogy a bukaresti törvényhozás húsz év késéssel ugyan, de elfogadta a lusztrációs törvényt, bár "a múlt embereinek" tevékenységét jelzi, hogy az Alkotmánybíróság nem engedett a jogszabálynak szabad utat. Meglátásában a magyarságnak élen kell járnia az átvilágításban, a múlttal való szembenézésben. Éppen ezért az EMNT azt javasolta, hogy az RMDSZ tartsa magára érvényesnek a törvényt, s alkalmazza belső viszonylataiban. Üdvözlendő viszont, hogy egyes romániai magyar egyházak példamutatóan viselkednek e téren, a volt püspököt büszkességgel tölti el, hogy a KREK zászlóvivői szerepet vállalt. Ezzel kapcsolatban Tőkés László megjegyezte: a múlt csütörtökön ülésezett az egyházkerület Átvilágító Bizottsága, hat személynek a múltját dolgozták fel, s háromról derült ki, hogy együttműködött a Securitatéval. A testület a jelenlegi helyzetnek megfelelő intézkedéseket hozott. Az EP-képviselő nem árulta el a volt besúgók nevét, arra hivatkozva, hogy nem akar beavatkozni a KREK munkájába. Megitélésében egyébként "nyilvánvaló szükségszerűség tovább folytatni az átvilágítást", nem szabad abbahagyni a kutatást akkor sem, ha a dokumentumok hiányosak és manipulálhatóak.

Gyakoroljon önmegtartóztatást

Az EP-alelnöke Balogh Béla volt szemlaki lelkész példáján keresztül mutatott rá, hogy az átvilágítási folyamat mennyire összetett. Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvének I. kötetében még a "Megfigyelőkből megfigyeltek" fejezetében szerepel, azonban az EP-képviselő állítása szerint a mostanság megtalált beszervezési dossziéjából az derül ki, hogy 1989 októberében újból a "megfigyelők" kategóriába igazolt át, hogy a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet főtitkári tisztségébe avanzsálhasson.

Tőkés László úgy vélte: határozottan elvárható, hogy az RMDSZ- kiváltképpen itt, Bihar megyében- se közvetlen, se közvetett módon ne avatkozzon bele a közelgő egyházkerületi választásokba, a politikusai pedig ne akarjanak laikus tisztségeket betölteni. "Mostanság emlegetik a nevét Lakatos Péternek, Pető Csillának és a szatmári Varga Attilának, mint lehetséges főgondnok-jelölteknek. Véleményem szerint az RMDSZ-nek önmegtartóztatást kell gyakorolnia, mert nem méltó konjukturális üggyé degradálni az egyházi tisztségvállalalást", fogalmazott. Hozzátette: tudomást szerzett arról is, és aggodalommal tölti el, hogy egy volt kollaboráns esperes is indulni kiván a választásokon, pedig "megengedhetetlen, hogy valaki ilyen könnyedén túltegye magát ezen a múlton egy olyan erkölcsi intézményben, mint az egyház".



Nincsenek megjegyzések: