2010. július 14., szerda

A hét csillagászati képe a Szent György kápolnával

A hét csillagászati képe - Csendes éjjel

csillagaszat.hu
2010. július 12.


A Szent György-hegy déli lejtője eszményi helyszín asztrotájképek készítéséhez, mivel tálcán kínálják magukat a környék változatos formái.

A közeli bazaltorgonák, távolabbra a Gulács - Badacsony - Szigliget tanúhegyei, tájba illeszkedő borospincék és a tavaszi időszak virágzó mandulafái. Hegymagasról indulva kanyargós út vezet fel a Szent György kápolnához (más néven Lengyel kápolna), ahonnan az egész Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul elénk. A terepet már nappal felderítve határoztam el, hogy éjjel is feltétlenül visszatérek néhány fotó erejéig.

Április 16-án este az izlandi Eyafjallajökull vulkánból származó anyagfelhő miatt lezárták a hazánk feletti légteret, így az éjszaka nyugalmát nem zavarhatták repülőgépek. A teljes égboltot ábrázoló halszemoptikával készült képeket - főként a kora esti órákban - rendszerint keresztül-kasul szabdalják a légijárművek nyomai, amelyek az alábbi, egyórás expozícióval készült képen, a légi korlátozás miatt teljességgel eltűntek.


http://hirek.csillagaszat.hu/files/images/apw/2010/07/2010w28-kozepes.jpg

A nagyításhoz kattintson a képre!

Objektum:
Éjszaka a Szent György-hegyen
National Geographic: A nap képe 2010.04.20.

Időpont:
2010.04.17., Hegymagas

Technika:
Canon 500D, Sigma halszem, 120x0,5 perc, iso 3200

Képfeldolgozás:
Startarils, PS CS3

Képméret:
1020x1020A kompozíció szerkesztésekor kissé aggasztott a kápolna díszkivilágítása, amelyet sikerült a kép javára fordítanom; az erős fény az egész horizontnak adott egy kis derítést. A fotó jobb oldalán látható Tarányi-présház felett a Hold nyugvásának ívét követhetjük nyomon, míg felül igazi borvidéki hangulattal találkozhatunk borospincével, szőlőtőkékkel és a tanúhegy jellegzetes csapott sziluettjével. A csendes éjjel nyugalmát csak az űrforgalom zavarta meg a kép felső harmadában látható két Iridium-műhold személyében.

Balatoni témájú csillagászati tájképek mellett az egész világról származó fotókat tekinthetünk meg július 4. és 31. között Csopakon a Református Gyülekezeti Házban a "The World At Night" vándorkiállítás keretében.

Nincsenek megjegyzések: