2010. július 6., kedd

Bisericile de lemn din Maramures vor deveni atractii turistice

Bisericile de lemn din Transilvania de Nord vor deveni atracţii turistice

Ziarul Lumina
Oana NISTOR
06 Iulie 2010

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat ieri, în judeţul Maramureş, contractul de finanţare din fonduri europene a proiectului Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, în valoare de 4,5 milioane de euro. Contractul de finanţare din fonduri europene pentru proiectul Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord a fost semnat ieri de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în judeţul Maramureş.


http://www.ziarullumina.ro/imagine.php?pic=1301157input_file0094204.jpg


Proiectul, în valoare totală de 4,586 milioane de euro, din care 3,157 milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională, vizează creşterea gradului de accesibilitate al bisericilor de lemn din Maramureş şi dezvoltarea infrastructurii conexe zonei turistice aferente bisericilor.

Proiectul a fost depus în cadrul domeniului major de intervenţie 5.1 Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din cadrul Programului Operaţional Regional, de către parteneriatul format din Consiliul Judeţean Maramureş, 14 autorităţi publice locale şi 16 unităţi de cult.

În perioada celor 26 luni de implementare se vor realiza: 16 puncte de informare turistică, parcări în suprafaţă de 6.777 mp, 16 instalaţii de iluminat arhitectural şi de punere în valoare a bisericilor şi 16 locuri de muncă. Implementarea cu success a proiectului va ajuta la consacrarea bisericilor de lemn ca destinaţie turistică prin activităţi de informare şi promovare a circuitului turistic.

Parteneri în proiect sunt Consiliul Judeţean Maramureş, 14 autorităţi publice locale şi 16 unităţi de cult - Parohia Ortodoxă Română Bârsana, Parohia Ortodoxă Română Bogdan Vodă, Parohia Ortodoxă Română Botiza, Parohia Ortodoxă Română Budeşti, Parohia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Călineşti, Parohia Ortodoxă Română Cărpiniş, Parohia Ortodoxă Română Deseşti, Parohia Ortodoxă Română Ieud (deal), Parohia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Ieud, Parohia Ortodoxă Română Şugatag, Parohia Ortodoxă Română Poienile Izei, Parohia Ortodoxă Română Remetea Chioarului, Parohia Ortodoxă Română Rozavlea, Parohia Ortodoxă Română Săcălăşeni, Parohia Ortodoxă Română Plopiş, Parohia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Şurdeşti.



Nincsenek megjegyzések: