2010. július 9., péntek

A halál nevében gyűjt pénzt az ortodox egyház

A halál nevében gyűjt pénzt az ortodox egyház

manna.ro
2010-07-08

Morbidnak is beillő indoklással próbál pénzhez jutni egy craiovai ortodox pópa, hogy finanszírozni tudjon egy félig felépített kápolnát: híveitől a halál nevében kér hozzájárást.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100707_0312/4.jpg

Foto: Adevarul


Mihai Dincă pópa a tömbházak bejáratainál kézzel írott felhívást helyeztetett el, amelyben felszólítja híveit, hogy családonként 200 lejt adakozzanak. A szöveg néhány mondata egyes egyházközségi tagoknál kiütötte a biztosítékot. A kiragasztott cetliken ugyanis többek között a következő mondatok szerepelnek: „Emlékezz, hogy te is meg fogsz halni! A válság elmúlik, az élet megy tovább, de a halált senki sem kerülheti el”.

A pap a szertartások után sem felejtette el emlékeztetni a híveket kötelezettségükre, minden család külön papírt kapott arról, hogy mennyit kell befizetnie az egyházi kasszába. A legtöbb nyugdíjastól 100 lej hozzájárulást kért.

Az Adevărul napilap által megszólaltatott öregek elmondták, nekik semmi bajuk a kezdeményezéssel, csupán a felhívás szövegét találták hátborzongatónak. „Mintha egy gyászjelentést olvastam volna”, mesélte az 50 éves Aurora Giugulescu.


http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100705_0348/4.jpg

Foto: Adevarul


Mihail Dincă szerint a hirdetés lehet, hogy szokatlan, de csak az igazságot írta bele. „Az uniós normáknak megfelelően hamarosan halotti kápolnába vihetjük csak az elhunytakat”, magyarázta. A pópa különböző eseményeket, szertartásokat, esküvőket, keresztelőket, temetéseket is szervezne az említett helyiségben. Indoklása szerint kell egy olyan hely, ahol a hívek üdítőt, kávét és harapnivalót kínálhatnak a halottaik lelkéért.

Az egyházközség néhány tagja felháborodással fogadta a pópa ötleteit. Paul Popescu elmondta, a 630 lejes nyugdíjából nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy külön kápolnában vegyenek végső búcsút tőle. „Miért adjak pénzt? Hogy újabb villát építhessenek belőle? A mostanitól a templom sem látszik”, háborgott Ecaterina Voinea.

Mihail Dincă feljebbvalói az olténiai érsekségnél nem találtak semmi kivetnivalót a pénzbehajtó módszerben. Az érsekség szóvivője, Ioniţă Apostolache elmondta, hozzájuk nem érkezett panasz a hozzájárulásokkal kapcsolatban.




Nincsenek megjegyzések: