2010. július 22., csütörtök

Csűry: Egyházmegyei jelöltállítási folyamat

Egyházmegyei jelöltállítási folyamat

Bihari Napló
Pap István
2010. július 22.

Csűry István kijelentette: a megyei és egyházkerületi tisztújítás lebonyolításának törvényességét a választóbizottságok feladata biztosítani.


Csűry István püspök nyilatkozott lapunknak


A Tőkés László által lapunknak eljuttatott nyilatkozatban (lásd 3. oldal) foglaltak kapcsán szólaltattuk meg Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökét, aki arról tájékoztatott: a múlt év októberében fejeződött be egyházközségi szinten a tisztújítás a KREK-ben, most pedig ugyanez történik egyházmegyei szinten, októbertől pedig az egyházkerületi szintű tisztújításra fog sor kerülni. „Tőkés László nyilatkozatával nem tesz mást, mint megismétli a kánon és a szabályzat rendelkezéseit” – fogalmazott Csűry István. A tisztségekre való jelölés a presbitériumok dolga, és a kánon, valamint a szabályzat betartásának, illetve betartatásának feladata nem a püspök, hanem a választóbizottságok hatáskörébe tartozik, ilyenformán a választások tisztaságának a teljes felelőssége a választási bizottságokat terheli” – hangsúlyozta Csűry István. A püspök a Bihari Naplónak elmondta: ha felmerül valakivel kapcsolatban olyan gyanú, hogy valamely tisztségre valami miatt nem volt választható, akkor az illetékes bizottság felelőssége megvizsgálni az ügyet, és kimondani az ítéletet.

Fegyelmi bizottság

Csűry István megjegyezte: „a választóbizottságok oda fognak figyelni erre a kérdésre, és a megalapozott ügyeket tárgyalni fogják”. Hozzátette: a választások lebonyolítása után is le lehet váltani azokat, akik a kánon és szabályzat előírásainak megszegése vagy tiltása ellenére kerültek tisztségbe, de azoknak az ügyét már a fegyelmi bizottság tárgyalja. Kérdésünkre válaszolva Csűry István kifejtette: az elmúlt napokban tájékoztatta Tőkés Lászlót a jelöltállítási folyamat megkezdéséről, azonban Tőkés László nyilatkozatáról nem volt tudomása. Hangsúlyozta, hogy a jelölési folyamatba a választási bizottságokon kívül másnak nincs beavatkozási joga.



Nincsenek megjegyzések: