2010. július 10., szombat

Németh László - megfilmesítve

http://kepkezelo.com/images/vjl1amlhrzmau1jgvth7.jpg

Németh László
Iszony
1965

Kárász Nelli apja halála után hozzámegy Takaró Sanyihoz, a falu legmódosabb gazdájának fiához. Nelli nem szereti Sanyit, aki imádja őt, de reméli, hogy majd megszereti és a házasságtól támaszt vár. Az évek múltával azonban egyre inkább iszonyodik férjétől, közeledéseit egyre nehezebben viseli el. Olyan tarthatatlanná válik kapcsolatuk, hogy Nelli egy ízben el is hagyja férjét és kislányát. Anyósa betegségekor azonban Sanyi visszaviszi. Anyagi helyzetük is egyre romlik, és Nelli látja, hogy nagyhangú férje valóban semmit sem tesz életük rendbehozatala érdekében. Sanyi tüdőgyulladást kap, szíve legyengül. Amikor ismét közeledik feleségéhez, Nelli dulakodás közben véletlenül megfojtja.

1 GB AVI letöltése:

password: sanyo66

http://szinhaz.hu/images/simplestforum/1278767577.jpg

Németh László
Széchenyi
(színházi felvétel)
A Madách Színház előadása
1995

Németh László Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró a 20. század magyar irodalmának egyik legmeghatározóbb képviselője volt. Drámáiban a történelem nagy egyéniségeivel példázta a nagy eszmék képviselői és a társadalom viszonyát. Az igazságkereső hőst állította szembe korának kicsinyességével, értetlenségével, s a "bukva győző hős" sorsában egyszerre ábrázolta az eszme diadalát és az eszme képviselőjének megtörését. Széchenyi című drámája 1946-ban született és az elmegyógyintézetbe zárt Széchenyi István gróf életének végső dilemmáját tárja elénk.

1,16 GB letöltése:

password
: sanyo66



A két Bolyai
színes, magyar tévéjáték
1978

rendező: Ádám Ottó

szereplők:
Bessenyei Ferenc
Huszti Péter
Piros Ildikó
Benedek Miklós
Szénási Ernő
Szabó Gyula
Temessy Hédi
Kassai Károly
Krizsik Alfonz

A klasszikus és a magyar drámai hagyományok felfedezését és ápolását tekintette művészeti tevékenysége fő céljának Ádám Ottó, Kossuth-díjas művész, aki most ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A Madách Színház igazgatása, vezetése alatt lett az ország egyik legnépszerűbb, legnívósabb társulata, ahol egyaránt sikert arattak Brecht, Gorkij, Arthur Miller, Csehov drámái és nem utolsósorban Németh László, Szomory Dezső vagy éppen Sütő András darabjai. Az évforduló alkalmából ezúttal Németh László A két Bolyai című drámájának tévéváltozata kerül képernyőre Ádám Ottó rendezésében, többek között Bessenyei Ferenccel, Huszti Péterrel, Szabó Gyulával, Piros Ildikóval, Benedek Miklóssal, Temessy Hédivel a főbb szerepekben.

1,24 GB AVI letöltése:

password: linkvadaszok.hu


1 megjegyzés:

Stud. Theol. írta...

Németh László: A két Bolyai (1978) letölthető