2010. július 3., szombat

Romania lupta la CEDO pentru amplasarea icoanelor in scoli

Romania lupta la CEDO pentru amplasarea icoanelor in scoli

ziare.com
30 Iunie 2010

Zece state europene, printre care si Romania, sunt implicate intr-un proces la CEDO, cu privire la posibilitatea de a amplasa icoane in scoli.

http://s2.ziare.com/?mmid=f044f8cd1170a8942

Curtea Europeana a Drepturilor Omului judeca, miercuri, recursul guvernului italian in procesul intentat de o italianca ce a cerut eliminarea icoanelor din scoli, relateaza CNN.

In noiembrie anul trecut, Curtea a decis in unanimitate ca afisarea unor simboluri religioase, precum crucea sau icoanele restrictioneaza dreptul parintilor de a-si educa copiii conform propriei credinte, dar si dreptul copiiilor de a crede sau nu in Dumnezeu.

In ianuarie s-a decis insa ca va fi judecat si recursul in acest caz, iar alte zece guverne ale unor state europene, zeci de parlamentari si mai multe ONG-uri s-au implicat in acest proces.

Procesul a fost intentat de italianca Soile Lautsi, in 2001, care a argumentat, la tribunal, ca in scoli nu au ce cauta simbolurile religioase. Potrivit deciziei tribunalului italian, crucea este un simbol al istoriei si al culturii Italiei, asa ca femeia a apelat la CEDO, care i-a dat castig de cauza si dreptul la despagubiri de 5.000 de euro.

Decizia este privita cu interes de guvernele din Romania, Armenia, Georgia, Grecia, Rusia, Lituania, Malta, San Marino, Bulgaria, Monaco si Cipru, in conditiile in care un precedent ar face posibila deschiderea si altor procese de acest gen.



Nincsenek megjegyzések: