2010. június 9., szerda

Tőkés László lehet az EP alelnöke

Tőkés László lehet az EP alelnöke

mandiner.hu
2010. június 9.

A Mandiner információi szerint Tőkés Lászlót, az Európai Néppárt magyar delegációjának tiszteletbeli elnökét jelölik az Európai Parlament alelnökének Schmitt Pál helyére. A jelölést a Néppárt román delegációja is testületileg támogatta.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/6336638/1/laszlo-tokes-mediafax-foto-adi-piclisan.jpg?width=510


A Mandiner értesülései szerint a Magyar Néppárti Delegáció Tőkés László erdélyi EP-képviselőt, a Magyar Néppárti Delegáció tiszteletbeli elnökét jelölte az Európai Parlament alelnöki tisztségébe. Az Európai Parlament Néppárti Frakciója elfogadta és támogatta a jelölést, a parlament jövő héten szavaz róla.

Az Európai Parlament korábbi alelnöke, Schmitt Pál fideszes képviselő a magyarországi országgyűlési választások után lemondott EP-képviselői mandátumáról, jelenleg ő a Magyar Országgyűlés elnöke.

Cristian Preda román néppárti képviselő blogjában arról ír, hogy Tőkés Lászlót, az antikommunista harc szimbólumát a román delegáció is testületileg támogatta, és EP-alelnökként „a román-magyar megbékélés szimbólumává válhat egy nyitott és toleráns Európában”.


1 megjegyzés:

Gáborrr írta...

Hadd élvezze magát az expüspök egy kicsit, nem bánom. „a román-magyar megbékélés szimbólumává válhat egy nyitott és toleráns Európában” - ez egy érdekes mondat, ugyanez áll a sógor-winkler által kiküldött sajtóközleményben is. "A döntés román-magyar viszonylatban szimbólumértékű, az európai nyitottság és tolerancia szellemében született, hosszú távon pedig minden bizonnyal erősíteni fogja a magyar és a román együttműködést az Európai Néppárt kereteiben is. Tőkés László, a Magyar Összefogás listájának első helyezettje volt, jelölése és leendő tisztsége olyan eszközt jelentenek, amelyek által nagyobb hatékonysággal jeleníthetőek meg sajátos kisebbségi törekvéseink és az Európai Unió nemzeti kisebbségi közösségeinek jogairól rendelkező keretszabályozás ügye". Na, de majd június 15-én kiderül, hogy mi lesz.