2010. június 7., hétfő

Biserica din Ghimbav acoperita cu tabla poleita cu aur din Ucraina

Biserică de criză, la Ghimbav, acoperită cu tablă poleită cu aur din Ucraina

Adevarul
Sebastian Dan
6 iun 2010

Ţara „arde", iar milostenia Bisericii Ortodoxe se reflectă în cupolele aurite ale lăcaşului din oraşul Ghimbav. Noua biserică ortodoxă poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.


http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100606_0205/4.jpg

Folia de inox aurit a fost adusă tocmai din Ucraina. Producătorii sunt câţiva calugări renumiţi, de la o mănăstire care are şi atelier de fierărie. Sunt foarte solicitaţi, cu atât mai mult cu cât ca nu pot turna zilnic mai mult de 14 coli. Mănăstirea Lavra Pecerska, din Ucraina, este singurul loc din spaţiul creştinismului ortodox unde se fabrică tablă poleită.

Tabla a fost adusă din Ucraina

La preţul pieţei, un metru pătrat de inox poleit cu aur costă aproximativ 400 de euro, dar consilierii locali din Ghimbav susţin că ei ar fi plătit doar 10% din preţ, adică 40 de euro/metrul pătrat.

Acoperişul lăcaşului de cult de la Ghimbav are suprafaţa de 1.700 mp. Oricum, până la această oră, lucrările pentru ridicarea lăcaşului de cult au depăşit cu mult un milion de euro.

„În Romania mai există doar o singură biserică cu acoperişul integral poleit cu aur, la Bucureşti (Sfânta Vineri - n.a.). Dar, datorita modelului special al tablei, biserica de la Ghimbav este unicat în ţară, după cunoştinţa mea", se lăuda Dumitru Comşa, preotul parohiei Ghimbav, în momentul în care prima cupolă a fost instalată. Cârcotaşii mai spun că aşezarea bisericii este greşită: „Biserica este orientata spre... SUD! Nu se ştie că bisericile trebuie să fie orientate spre EST???...".

Ghimbavul este una dintre cele mai bogate localităţi ale judeţului Braşov. Are o zonă industrială extinsă, cu investitori de mare calibru, care plătesc sume uriaşe la bugetul local.


Citeşte şi:



Nincsenek megjegyzések: