2010. június 12., szombat

Az orosz iskolások imádkoznak az államfőért

Mostantól imádkozni kell a gyerekeknek az államfőért

Bors
2010.06.11.

Bár Vlagyimir Putyin nemrég tagadta, hogy személyi kultusz venné körül hazájában, többször is arról lehetett hallani, hogy Oroszországban előírásszerűen követelik meg a rendezvényeken az állami vezetők népszerűsítését. Erre enged következtetni a legújabb botrány is, egy szentpétervári iskola diákjainak ugyanis Putyinért kellett imádkozniuk a gyereknapon.

Vlagyimir Putyin miniszterelnökért és Dimitrij Medvegyev államfőért kellett imádkozniuk egy szentpétervári iskola tanulóinak a nemzetközi gyereknapon. A 8 és 14 év közötti gyerekeknek előre kinyomtatták a hagyományos ortodox imák szövegeit, igaz egy kisség átírva azokat. Az új változatban ugyanis szerepelt egy sor Putyinról és Medvegyevről is, amely így hangzott: „Küldd el Mihály arkangyalt, hogy segítse a te szolgáidat, Dimitrijt és Vlagyimirt.” Az ima folytatásában szó volt arról, hogy Isten zúzza szét a politikusok ellenségeit és óvja meg őket a démoni kísértésektől.

http://www.borsonline.hu/hirek/20100611/1276250232.jpg

Mostantól imádkozni kell a gyerekeknek az államfőért


Az államfők imába foglalása a külföldiek számára kissé furcsa lehet, Oroszországban azonban nem váltott ki felháborodást, sőt. Az iskola egyik tanára például bölcs dolognak nevezte, hogy beleírták az imába Putyin és Medvegyev nevét. Az ortodox egyház vezetője szintén nem talált semmit kivetni valót abban, hogy Putyinért imádkozzanak a gyerekek, igaz, ők nem egyeztek bele előre az ima átírásába. Putyin nemrég arról nyilatkozott a nemzetközi sajtóban, hogy nincs körülötte személyi kultusz.


Nincsenek megjegyzések: