2010. június 10., csütörtök

A Hit Gyülekezete és az MSZP

A Hit Gyülekezete és az MSZP

A Hit Gyülekezete mostanra afféle miniállam lett az államban, bizonyítva, hogy a vallás a leghatékonyabb társadalomszervező erő.

gondola.hu
Nyiri János
2010. június 10.

http://www.gondola.hu/kepek/nyito/71403.jpg

A Lélek ott fú, ahol akar – áll a Bibliában, és ha sok mindent elvitatnak is egymástól a különféle keresztény egyházak és kisebb közösségek, ezt azért el szokták ismerni.

Németh Sándor katolikus teológushallgatónak valamikor az 1970-es évek második felében megvilágosodása támadt. Otthagyta a budapesti szemináriumot, és párjával, Judittal létrehozták a Hit Gyülekezetét. Budaörsön kezdődött a „Hitgyüli” története, valahol a féllegális és az illegális határán.

A gyülekezetet a katakombalét erőssé tette. Mire jött a rendszerváltás, már tulajdonképpen jól működő, önálló közösségről beszélhetünk, amely protestáns alkatú, a pünkösdi-karizmatikus megújulásnak nevezett nemzetközi mozgalomhoz kapcsolódik.

A nyolcvanas években a Gyülekezet folyamatosan gyarapodott létszámban. Németh Sándor igen fegyelmezett és jól működő vezetői struktúrát épített ki. Mostanra a Hit Gyülekezete az egyik legnagyobb adófizetői támogatást begyűjtő felekezet, amelynek lélekszáma tízezres, és amelyik jól működő gyülekezeteket tart fenn Magyarország számos nagy és jó néhány kisebb településén.

A Hit Gyülekezete annak fényes bizonysága, hogy a vallás a leghatékonyabb társadalomszervező erő. Németh Sándor és a gyülekezeti vezetés teljes embert követel meg. A tagoknak a Gyülekezet „tanácsot ad” mindenre: hol érdemes ruhát, autót venni, szervizeltetni, nyaralni. Természetesen vannak saját iskoláik is, hiszen a gyermekek nevelése fontos dolog.

A Hit és a média

Németh Sándorék jól tudják, hogy a legfontosabb hatalom a lelkek és gondolatok fölötti uralom. Ennek jegyében a szabadság előszelét megérezve 1988-ban megalapították a Hit Gyülekezete Kiadót. Mára fölzárkózott mellé a Hit Zenei Stúdió és a Hit Filmstúdió.

Németh Sándorék nem érik be a kiadói tevékenységgel, egész médiavertikum nőtt köréjük. A Gyülekezet közéleti hetilapja a Hetek, szoros kapcsolatban áll az ATV-vel. Az ATV ugyancsak szorosan együttműködik a Népszavával és a Klubrádióval, no meg a 168 Órával. A szellemi átjárás a szerzők és a témakezelés, a sugallt politikai üzenetek tárgyában tökéletes átfedésben van.

Tetten érhetők személyi átfedések is. A Hetek sportrovatának vezetője Németh Szilárd, s ugyancsak Németh Szilárd az ATV megbízott hírigazgatója is. Ő egyébként nem azonos a csepeli Fidesz-képviselővel, ő a Németh házaspár gyermeke. Szlazsánszky Ferenc az atv.hu főszerkesztője, egyszersmind a Hetek rovatvezetője.

A Hitesek „külpolitikája”

A Gyülekezet markáns külpolitikai álláspontot képvisel. A magyar egyházi életben mindenesetre páratlan, hogy egy Krisztus-követő egyházi közösség Izraelt és a zsidóságot a világ összes jelensége közül kiemelve kritikátlanul dicsőíti. A Hit Gyülekezetének összes megnyilvánulása (a könyvek, cikkek, filmek kivétel nélkül) következetes Izrael-apológiával készül. Sem Izrael, sem a zsidóság nem tud hibázni.

Ezt kiegészítve elmondható, hogy a történelmi keresztény egyházak, különösen a római katolicizmus nem érdemel szinte egyetlen jó szót sem. A Gyülekezet médiája tulajdonképpen egyetlen jó egyházi megnyilatkozást sem ismer, viszont előszeretettel bírálja Rómát mint antiszemitát, mint a kereszténység ügyének elárulóját. Mindenesetre nem lehet azzal megvádolni a Hit Gyülekezetét, hogy túlzásba viszi az ökumenét, a keresztény egyházak, felekezetek közti megbékélést.

A Hit és a magyar politikai struktúra

Németh Sándorék egyfelől elítélik a magyar történelmi egyházak politikai kapcsolatrendszerét, a pártok és az egyházak, kivált a katolikusok és a Fidesz–KDNP közti szimpátiát (nem egyszer tevőleges együttműködést), másfelől maga a Hit Gyülekezete aktív politikai szereplő.

Az SZDSZ történetének Kőszeg-féle interpretációjából tudható, hogy az SZDSZ-nek már a megalapításában is erősen benne volt Németh Sándor „vezénylő ujja”. Az sem felejtendő el, hogy az SZDSZ végső összezuhanása nem sokkal az után következett be, hogy Némethék végleg szakítottak a pártvezetéssel.

A Hitesek az SZDSZ után sem fejezték be diszkrét közéleti részvételüket. A fentebb részletezett médiahatalom és -befolyás ismeretében ez mondhatni lehetetlen is volna.

A Hites médiát huzamosan figyelve azt a sugallatot kapjuk, hogy a Hit Gyülekezete nem kevés erőfeszítéssel támogatta az MSZP-t az idén tavaszi választásokon, ami valószínűleg mérhetően is megjelent abban a végeredményben, hogy az MSZP jobban végzett a Jobbiknál.

A Hit Gyülekezete ugyanis olyan fegyelmezett szavazóbázis, amelyik néhány rövid utalásból megérti, kire kell szavaznia, illetve hogy mikor nem szabad beszélnie, véleményt nyilvánítania.

Végeredményben a Hit Gyülekezete a legerősebb magyar szervezetek egyike, amelynek vezetése tudatosan, határozottan építi és bővíti a szervezetet.


9 megjegyzés:

sas írta...

Azt szeretném megkérdezni a cikk írójától, hogy ezt a mondatot hogy értette:
"Németh Sándor és a gyülekezeti vezetés teljes embert követel meg."
Volna még más kérdésem is:
a cikkíró keresztény? :)
Köszönöm a válaszokat előre is.

Névtelen írta...

"Sas"-nak a kérdéseit a gondola.hu-n kell feltennie, mert ott jelent meg a cikk. Egyébbként jó írás. Én csak azt nem értem, hogy egy "keresztyén" szekta, hogy tudta támogatni a keresztyén és magyar ellenes SzDSz-t annak idején. De az is kérdés, hogy tud egy körbe tartozni az ATV-vel, a Klubrádióval, a keresztyén és magyarellenes MSzP-vel. Nem a Klubrádió mondta, hogy a keresztyénség káros a gyermek fejlődésére? http://www.hirtv.hu/belfold/?article_id=306245 Gyümölcseiről ismeritek meg a fákat. A Hit Gyüli gyümölcsei közé pedig olyan dolgok tartoznak, mint a bűnös, istentelen körökkel való kapcsolattartás.

sas írta...

Oké. Akkor viszont ki lehetne rohanni a világból máris, nem?
Jézus Krisztust is azzal vádolták egyébként a farizeusok anno, hogy paráznákkal és apeh-esekkel eszi együtt. Csakhogy nem Ő változott hozzájuk, hanem ők Őhozzá :) Egyébként azt is mondták róla - de biztosan te is tudod -, hogy részeges, mert bort is ivott. Keresztelő János meg nem ivott, alig evett, ő meg megszállott volt szerintük.
Tudod, ez a van-e rajta sapka vagy nincs tipikus esete.
Egyébként az Úr azt kérte tőlünk, hogy SEMMIT ne ítéljünk meg idő előtt. Én mindenesetre igyekszem ehhez tartani magam :) Már csak azért is, mert Isten még Nabukodonozort is úgy említi a Bibliában, hogy "az Én szolgám"... Hát akkor?
Jobb, ha várunk az Ő ítéletére. Tegye csak mindenki a dolgát: hírdesse az evangéliumot boldog-boldogtalannak, aztán majd meglátjuk!

sas írta...

(esziK együtt)

:)

Stud. Theol. írta...

Ha a "hitgyülisek" ott talalják meg a közösségüket, akkor "legyen az ő hitük szerint".

Csak nehéz úgy keresztény gyülekezetnek lenni, hogy a legtöbbekben az a benyomás él, hogy inkább üzlet, mintsem egyház, hogy inkább Izrael-barát, mintsem a kereszténység egyik fellegvára.

sas írta...

Valójában az utolsó időkben élünk, s a kereszténység aszerint is meg lesz ítélve, hogy támogatja-e Izraelt vagy sem. Azt hiszem, ezzel nincs semmi probléma. Kereszténység nincs Izrael nélkül, mint ahogy a fa sem létezik gyökérzet nélkül. Azt gondolom, ez is teljesen világos. Legalábbis Pál apostol feltételezte, hogy számunkra is az lesz.

Stud. Theol. írta...

Valoban nagy szerepe lesz a kereszteny-izraelita viszonynak - foleg az utolso idokben. A messsias-hivo zsidokra is komoly szerep var meg - szerintem. Az antikrisztust itt inkabb ne is erintsuk....

sas írta...

Nyugodtan érinthetjük, sőt!
-
http://www.apokalipszis.eoldal.hu/cikkek/profetikus-irasok
-
Ezt pedig most találtam:
-
http://www.hetek.hu/kulfold/201006/a_nacizmus_nelkuli_vilag
-
Jó hétvégét!

sas írta...

(Mármint a téma érintésére gondoltam.)
-
Késik a weblap órája?
:)