2010. június 8., kedd

Pornómagazint adtak Bibliáért és Koránért

Pornómagazint adtak Bibliáért és Koránért

MTI / index.hu
2010. június 7.

A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék, vélekedik a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésű csoportosulás. Helsinkiben tartott akciójukon pornómagazinokat adtak a Bibliáért és Koránért, a begyűjtött szentkönyveket újrahasznosítják a papírgyártásban.

Heves vitát váltott ki a finn fővárosban egy ateista szövetség köztéri rendezvénye, ahol pornómagazinokat osztogattak szent könyvekért, köztük a Bibliáért és a Koránért cserébe.

A kezdeményezés célja az volt, hogy "bírálják a kereszténység és az iszlám negatív hozzáállását a szexualitáshoz, és egészséges alternatívát kínáljanak a vallásos irodalommal szemben" - magyarázta honlapján a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésű csoportosulás. A hét végi eseményt, amelyet a finn főváros egyik központi terén tartottak, két pornófolyóirat, az amerikai Hustler és a finn Jallu támogatta.

A csereakcióban begyűjtött Bibliákat, Koránokat, zsoltárkönyveket és más vallásos kiadványokat újrahasznosítják a papírgyártásban, közölték a szervezők. "A szexnek, beleértve az önkielégítésnek is, pozitív hatásai vannak az egészségre és a lelkiállapotra szexológusok tanulmányai szerint. A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék" - állította közleményében a szövetség.

A rendezvény nem volt mentes a vitáktól, néhány járókelő átkokat szórt a szervezőkre, mások keresztekkel és transzparensekkel tiltakoztak. A parlamentben képviselt keresztény párt, a Kereszténydemokraták a Finnországban széles körben elismert értékek megvetésével és becsmérlésével vádolta meg a helyi szabadgondolkodókat, és felszólította a hatóságokat: vizsgálják ki, hogy jogszerű volt-e a rendezvény, nem sértette-e meg a közerkölcsöt és nem rúgta-e fel a vallási békét.

Az ateista szövetség szóvivője elégedett volt a rendezvénnyel. Az agresszív reakciók azt mutatják, szükség van a vitára arról, hogy a vallási közösségek ellenőrzést gyakorolnak a magánélet és a szexualitás felett, nyilatkozott az STT finn hírügynökségnek. Már az első órákban több mint ötven Bibliát cseréltek el olyan pornólapokért, mint a Hustler vagy az Erotica lehti, tette hozzá. A rendőrség szerint nem voltak nagyobb problémák a rendezvényen.

A helsinki szabadgondolkodók szövetsége azt a célt tűzte ki, hogy előmozdítsa a tudományos és racionális gondolkodást a dogmatikus vallási hittel szemben egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka az evangélikus egyházhoz tartozik.


1 megjegyzés:

ann írta...

Meddig még...?