2010. június 7., hétfő

Hatvan éve oszlatták fel a szerzetesrendeket

Hatvan éve oszlatták fel a szerzetesrendeket

MR1-Krónika
Liebhardt Ágota
2010.06.06.

Hatvan évvel ezelőtt oszlatta fel Magyarországon az állam a szerzetesrendeket. A 11 ezerből összesen háromszáz szerzetes maradhatott, és csak 1989-90-ben szerveződtek újjá az egyházi közösségek.

A magyarországi szerzetesrendek kitelepítésével az állam nyomást akart gyakorolni a katolikus egyházra. Az egyház ugyanis nemigen akarta elfogadni intézményei elvételét - mondta Szabó Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese.

Az ország központi részében lévő rendházakba, például Vácra vagy Szolnokra internálták a szerzeteseket és az apácákat. Nyár végén megvonták a szerzetesrendek működési engedélyét, az apácákna, szerzeteseknek el kellett hagyniuk az egyházi közösségeket. Sokan elhelyezkedtek cselédként vagy nevelőnek több gyermekes keresztény családoknál.

Mintegy háromszáz szerzetes maradhatott meg a rendjénél a korábbi 11 ezerből. Nyolc egyházi iskolát hagyott meg az állam a négyezerből. Sokan, fogadalmukhoz hűen, titokban is vállaltak hitoktatást, aminek azután gyakran börtönbüntetés lett a következménye. Még a hetvenes évek elején is születtek ilyen ítéletek. A legtöbb egyházi közösség 1989-90-ben tudott újjászerveződni.



Nincsenek megjegyzések: