2010. június 15., kedd

Tőkés László az Európai Parlament új alelnöke

Tőkés László az Európai Parlament új alelnöke
Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülése alelnökévé választotta Tőkés László erdélyi magyar képviselőt.

gondola.hu
2010. június 15.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100609_0576/1.jpg

Foto: adevarul.ro


Az Európai Parlament egyik alelnöki posztja Schmitt Pálnak a magyar Országgyűlés elnökévé történő választása révén üresedett meg. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Tőkés László erdélyi EP-képviselőt javasolta a tisztség betöltésére. Tőkés László jelölését, a román néppárti delegáció támogatásával, az Európai Parlament néppárti frakciója közfelkiáltással támogatta múlt heti ülésén.

Tőkés László a keresztény Európa és a közép-európai rendszerváltás elő jelképe. Tőkés László személyében megtestesíti mindazokat az értékeket, amelyeken a keresztény gyökerű, civilizációs vívmányaira büszke, polgárainak szabadságjogait védelmező Európa nyugszik. Életpályája során a szabadságjogok érvényesítésének következetes és rendíthetetlen képviselőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a román kommunista diktatúra megdöntésében, egy szabad Románia és Európa felépítésében.

Tőkés László európai parlamenti alelnökké választása egy újabb állomás a határon átnyúló nemzetegyesítés folyamatában, a határok nélküli Európa létrejöttében, a kárpát-medencei magyarság érdekeinek közös uniós képviseletének megteremtésében. Tőkés László alelnökké választásával ugyanakkor nemcsak a kárpát-medencei magyarság nyerte el az Unió egyik legmagasabb tisztségét, hanem Erdély és Románia is. Tőkés László ebből a speciális szerepéből adódóan még fontosabb összekötő kapocs lesz a magyar és román nemzet között, személyében megtestesítve és EP-alelnöki pozíciójával elősegítve a két nép közötti szoros, baráti együttműködést.

Románia európai uniós csatlakozását követően Tőkés László 2007-ben lett az Európai Parlament független képviselője. 2009-ben ő vezette az Európai Néppárti Képviselőcsoport tagpártjának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a listáját. Tőkés László számos magas rangú kitüntetés díjazottja: a közelmúltban kapta meg a Románia Csillaga Lovagi fokozatot és az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának Robert Schuman Érmét. További érdemei a teljesség igénye nélkül: Truman-Reagan Szabadságérem (USA); Roosevelt-díj és a Geuzenpenning-díj (Hollandia); Pro Fide-díj (Finnország); a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Nagykeresztje, a Leopold Kunscha -díj (Ausztria).



Nincsenek megjegyzések: