2009. április 6., hétfő

Teljes állami fizetés a lelkészeknek?

Amit az egyház nem tudott vagy nem akart megoldani, azt az állam ismét meg fogja.

Miután a lelkészek fizetését előbb az azonos kategóriájú pedagógusok fizetéséhez arányították, úgy, hogy a kisebb gyülekezetek lelkészi nagyobb százalékban kapjanak államsegélyt, és így helyi alapból kevesebbet kelljen felvenniük, most teljes közalkalmazotti fizetést kapnának. A gazdasági válság okán nemcsak a templomépítést támogatja az állam, hanem a válságot elszenvedők vigasztalásában is tevékenykedő lelkészek fizetését is.

Kérdés, hogy az évek óta felmerült javaslat mellé miért nem álltak ki teljes vállszélességgel egyházi vezetőink? Nem hiszem, hogy félni kellene a lelkészek "államosításától", hiszen a tűzoltó, a pedagógus, az orvos is szakmai és nem kormányzati szempontok szerint végzi a szolgálatát. Végül is híveink adójából kapjuk...

Megszűnhet viszont a kisgyülekezetek és lelkészeinek kiszolgáltatottsága mind a gyülekezetek szűk kasszája, mind az egyházi vezetés függőség-szeretete iránt. Az állam ismét eleven parazsat gyűjtött a fejünkre...


Húsvéti "ajándék" a lelkészeknek

http://www.nyugatijelen.com/pictures/13493.jpg

http://www.nyugatijelen.com/kronika/husveti_ajandek_a_lelkeszeknek.php
Szombat, 2009. április 04., 12.00

Húsvéti ajándékként a lelkészek azt a hírt kapják, hogy béreiket ezentúl állami költségvetésből fedezik, így már nem függnek többet a hívek adakozásától – nyilatkozta Ioan Oltean, a Demokrata Liberális Párt alelnöke.

Oltean kifejtette, hogy ezen a héten megvitatták a lelkészek bérezéséről szóló jogszabályt módosító kormányrendeletet. Mint elmondta, a PD-L a szenátusban és a képviselőházban is támogatta a javaslatot, a demokrata liberálisok hozzájárulásával pedig ezen a héten véglegesítették az ajánlást az alsóház munkaügyi és társadalom védelmi bizottságaiban.

Úgy véli, hogy húsvéti ajándékként egy olyan jogszabályt fogadnak el, amelyre a lelkészek már rég igényt tartanak, és amely elfogadása elégtételt jelent számukra. Az állam ennek következtében a költségvetésből egy tisztességes bért biztosít a lelkészeknek, akik ezáltal nem függnek többet a hívek adakozásától – szögezte le Ioan Oltean.

A PDL-s politikus szerint a kezdeményezést elsősorban az erdélyi lelkészek támogatják, mivel nagyon sok településen a hívek az anyagi nehézségek miatt nem tudnak számukra megfelelő bérezést biztosítani. Oltean reményét fejezte ki, hogy a jogszabályt már jövő kedden elfogadják, így a lelkészek már a húsvéti ünnepek előtt részesülhessenek a juttatásokban.

Ioan Botiş PDL-s képviselő szerint a jogszabálytervezet alapján az első fokozattal rendelkező lelkész bére 3.018 lej lesz, míg a másodfokozattal rendelkező pap 3.238 lejben részesül. A kezdő fizetés 1.144 lej lesz, a püspök bérezése eléri a 6.300 lejt, a román pátriárka havi bére pedig 8.200 lej lesz.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a lelkészek béreit nem az egyházközösségek híveinek számaránya alapján határozták meg, a lelkészeknek pedig továbbra is jogában áll az egyházi szolgáltatásokért díjat kérni. Botiş szerint a jogszabály a Romániában hivatalosan elismert egyházak lelkészeire vonatkozik.

(Mediafax)


Si preotii vor beneficia de tichete de vacanta

Secretarul de stat in Ministerul Turismului, Corneliu Popovici, a declarat, sambata, la Suceava, ca preotii vor fi beneficiari ai tichetelor de vacanta la fel ca celelalte categorii de bugetari.

http://www.mediafax.ro/social/si-preotii-vor-beneficia-de-tichete-de-vacanta.html?1688;3976906

"Iepurasul" Oltean le promite preotilor de Pasti un salariu decent

Vicepresedintele PDL sustine ca de Pasti, preotii ar putea avea o lege care sa le garanteze salarii decente platite de stat, situatie in care nu vor mai depinde de contributia incerta a enoriasilor.

http://www.cotidianul.ro/iepurasul_oltean_le_promite_preotilor_de_pasti_un_salariu_decent-79188.html

Cadou de... criza al PD-L pentru Biserica Ortodoxa: salarii de la Buget pentru preoti

Vicepresedintele PD-L, Ioan Oltean, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca preotii ar putea avea, de Pasti, o lege care sa le garanteze salarii decente platite de statul roman, transmite NewsIn.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-04-03&id=24897



Nincsenek megjegyzések: