2009. április 15., szerda

lapszemle 2009.04.15.b.

Egy év haladék a Kölcseynek
Szatmár megye - A Kölcsey Ferenc Főgimnázium jelenlegi épületéből csak az újépületnek nevezett épületszárny marad az iskoláé, a régi részt visszakapta a református egyház, tehát a Református Gimnázium.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/egy-ev-haladek-a-kolcseynek/cn/news-20090415-05595777

Egy év haladékot kap a Kölcsey
Szatmár megye - Pontosan egy év múlva kell a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak kiköltöznie a református egyház tulajdonába visszakerült ingatlanból - tájékoztatott Tőkés László püspök, Markó Béla RMDSZ-elnök, illetve a helyi és megyei önkormányzatok képviselői.
http://www.szatmar.ro/Egy_ev_haladekot_kap_a_Kolcsey/hirek/22000
 
Szatmárnémeti – Meghosszabbítják a gimnázium bérleti szerződését – VIDEÓ
Egy évre meghosszabbítják a Kölcsey Ferenc Főgimnázium bérleti szerződését. A régóta vitatott ügyben ma Szatmárnémetiben tanácskozott Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

A Magyar Összefogás eredményeként megoldódhat a szatmári Kölcsey Ferenc Líceum és a Református Gimnázium közötti ingatlanvita
Kompromisszumos megoldás születhet a szatmári Kölcsey Ferenc Líceum és a Református Gimnázium közötti ingatlanvitában: szerdán, a szatmári megyeházán a helyi és megyei önkormányzatok, az RMDSZ, a két tanintézmény, illetve a református egyház képviselői közötti egyeztetésen olyan kompromisszumos javaslat született, melynek értelmében egy évvel elhalasztják a Kölcsey Ferenc Líceum kiköltözését és egyúttal a református kollégium beköltözését a református egyház által már 2004-ben visszaszerzett központi épületbe, a Kölcsey gimnázium pedig 2010-ben a Református Kollégium jelenleg használt, szintén egyházi tulajdonú épületében, valamint a közelben lévő kisegítő iskola ingatlanában kezdi meg a tanévet.
http://rmdsz.ro/hirek.php?hir=1401

Mitropolitul R. Moldova: daca in scoli s-ar preda religia, tinerii nu s-ar mai revolta
Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, IPS Vladimir, a revenit la ideea privind predarea religiei in scolile moldovene, motivand ca evenimente de genul celor de saptamana trecuta nu ar mai avea loc, daca tinerii ar fi mai "spusi legilor lui Dumnezeu", informeaza Info-Prim Neo, preluat de NewsIn.
http://www.cotidianul.ro/mitropolitul_r_moldova_daca_in_scoli_s_ar_preda_religia_tinerii_nu_s_ar_mai_revolta-80707.html
 
Editorial: Paleologu baga cleru-n post
Toader Paleologu nu e o mare Gaga, asa cum lasa uneori impresia. Raportarea e la rubrica "Declaratia zilei" din Gandul, unde ministrul Culturii e citat cu urmatoarea sinceritate:
http://www.ziare.com/Editorial_Paleologu_baga_cleru_n_post-720700.html

Biserica ar vrea ca noul Cod penal sa interzica avortul
Noul Cod penal ar putea interzice avortul daca fatul de pana la 24 de saptamani capata statutul de persoana legala. In prezent, parintii care vor sa-si ingroape fatul mort in uter la fel ca pe un copil se izbesc de refuzul primariilor, care nu vor sa elibereze certificate de deces si autorizatii de inhumare. Deputatii care lucreaza la elaborarea noilor coduri sustin ca vor reglementa situatia astfel incat legea sa permita si ingroparea fatului cu varsta sub 24 de saptamani de sarcina, dar si avortul.
http://www.gardianul.ro/Biserica-ar-vrea-ca-noul-Cod-penal-sa-interzica-avortul-s133359.html

FLORIAN BICHIR: Limba de lemn bisericeasca
La fel cum exista o limba de lemn a politicienilor si a activistilor de partid, exista una asemanatoare in Biserica.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/847502/FLORIAN-BICHIR-Limba-de-lemn-bisericeasca/
 
 

Nincsenek megjegyzések: