2009. április 15., szerda

Salarizarea clerului

OUG de majorare a salariilor clerului a fost adoptată

MEDIAFAX

BUCUREŞTI / 12:19, 15.04.2009

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG privind mărirea salariilor clerului, prin care statul contribuie la salarizarea personalului clerical cu 65% din salariul de bază al profesorilor, iar în cazul preoţilor din unităţile de cult cu venituri reduse să contribuie cu 75%.


Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2008, iniţiată de Cabinetul Tăriceanu, pentru modificarea Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului a fost adoptat cu 201 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere.


Deputatul PSD Victor Surdu a declarat, după vot, că această lege este una din cele mai bune fapte făcute de Parlament, care vine în sprijnul Bisericii.


"Legea vine în ajutorul Bisericii, vine în ajutorul oamenilor care astăzi se situează pe primul loc în efortul pe care îl fac pentru ca în România să triumfe raţiunea asupra violenţei. Legea este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am făcut noi, Parlamentul, şi mai ales în Săptămâna Mare. Grupul nostru PSD-PC a votat această lege conştienţi fiind de faptul că, prin acest sprijin dat Bisericii, cultelor, probabil MAI va avea în ani mai puţin de lucru", a spus Surdu.


Mai mulţi deputaţi din toate grupurile parlamentare au pledat, marţi, pentru majorarea salariilor clerului, arătând că, în Săptămâna Patimilor, această măsură va face dreptate preoţilor şi va reprezenta un "dar pascal".


Dezbaterile în acest sens au avut loc, în plenul Camerei Deputaţilor, la o ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu care prevede ca nivelul contribuţiilor statului la salarizarea personalului clerical să fie stabilit la 65% din salariul de bază al profesorilor, iar preoţii din unităţile de cult cu venituri reduse să beneficieze de o contribuţie de 75% din salariul de bază al profesorilor.


"Preotul este nu numai un îndrumător spiritual, dar şi învăţător şi asistent, iar el a fost lăsat să depindă de bunăstarea şi dispoziţia enoriaşilor", a afirmat deputatul PDL Ioan Oltean, arătând că între salariile profesorilor şi ale preoţilor există o discrepanţă care trebuie să dispară.


"Grupul PDL susţine acest proiect de lege care face dreptate unor lucrători ai unei instituţii fundamentale", a adăugat Oltean.


Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a amintit de Săptămâna Patimilor şi a spus că, în acest moment, "Parlamentul se apleacă cu înţelepciune asupra unui proiect de lege menit să facă dreptate".


"Să ne ajute Dumnezeu în înfăptuirea acestui lucru!", a încheiat Dumitrescu.


Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a spus că Guvernul actual şi-a amintit, înaintea Paştelui, să promoveze această ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu.


"Domeniul cultelor a fost neglijat foarte multă vreme şi a sosit momentul să reparăm această greşeală, dar să nu fim farisei cu unii şi credincioşi cu alţii", a arătat Calimente, care a îndemnat Guvernul să ţină seama nu numai de preoţi, dar şi de ceilalţi bugetari.


Aurel Vainer, deputat al grupului minorităţilor naţionale, a mulţumit din partea Cultului Mozaic pentru "acest dar pascal din partea Parlamentului".


Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă.



http://www.cdep.ro/img/pagini/introcd.jpg




Nincsenek megjegyzések: