2009. április 30., csütörtök

lapszemle 2009.04.30.

Idén Göncön lesz az ünnepség
Szatmár megye - Göncre készülnek a Nagykárolyi Református Egyházközség képviselői, illetve két énekkara. A belvárosi Károli Gáspár (karvezető: Fazekasné Kiss Erika), valamint a kertvárosi Pro Eclessia (karvezető: Lőrincz Szilveszter) kórusok immár a kilencedik alkalommal sorra kerülő Károli Gáspár napokon fognak részt venni a magyaroszági kisvárosban május 9-10-én.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/iden-goncon-lesz-az-unnepseg/cn/news-20090430-02343333

Sepsiszentgyörgy – Tiltakozó nagygyűlést tart a református egyház
Az Erdélyi Református Egyházkerület szervezésében vasárnap délben tiltakozó nagygyűlést tartanak Sepsiszentgyörgyön gróf Mikó Imre szobránál, amelyre meghívták a többi történelmi magyar egyház képviselőit és gyülekezeteit is. A megmozdulás üzenete: a református egyház megvédi jogos tulajdonát, és visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a jelenlegi Székely Mikó Kollégium épülete soha nem lett volna a református egyház tulajdona.
http://erdely.ma/hitvilag.php?id=51274

Államosítják a Mikót?
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen szervez tüntetést vasárnap, május harmadikán a református egyház. Az ellen tiltakoznak, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) lakossági feljelentés alapján vizsgálatot indított ellenük, amelyben okirat-hamisítással vádolják őket. A 12.30-kor az iskola épülete előtt kezdődő tüntetésen a Sepsi református egyházmegye tagjai vesznek részt, és Tőkés László királyhágómelléki református püspököt, EP-képviselőt is várják – közölte Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=27944

Visszaszereznék a levéltári anyagot
A többi magyar történelmi egyházzal és a civil szervezetekkel összefogva, a politikum segítségével szerezné vissza értékes levéltári anyagait az Erdélyi Unitárius Egyház, jelenleg ugyanis nem létezik ezek visszaszolgáltatására vonatkozó jogszabály.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=27968

XXX. Szepsi Csombor Márton Napok
Felvidék - A Szepsi Csombor Márton Napok, amely az idén megrendezésének 30. évfordulójához érkezett, sokszínu programmal várja 2009. április 27. és  2009. június 20. közt az érdeklodoket.
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=13479&Itemid=73

Patriarhia isi face departament legislativ
Conducerea BOR a decis infiintarea unui consiliu consultativ etico-juridic care sa raspunda dilemelor etice si juridice din societate.
http://cotidianul.ro/patriarhia_isi_face_departament_legislativ-82714.html
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: