2009. április 21., kedd

Besúgó volt a lengyel lutheránus püspök

Besúgó lehetett a lengyel lutheránus egyház vezetője is

A lengyelországi lutheránus egyház jelenlegi vezetője, Janusz Jagucki együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel - erre a következtetésre jutott egy különbizottság, amelyet Jagucki múltjának vizsgálatával bízott meg a szóban forgó egyház.

http://www.mult-kor.hu/image/article/main/.cut-460x310/24247.jpg

A bizottság elnöke, Czeslaw Cieslar szerint "nem fér semmi kétség" Jagucki titkos együttműködéséhez. A bizottság a lutheránus egyház varsói zsinatának részvevői elé tárja megállapításait, s hogy mi következzék belőlük, azt az egyházi összejövetel részvevőinek kell eldönteniük - mondta Cieslar. A lengyel lutheránus egyház egy püspöke, Ryszard Borski már bejelentette, hogy Jagucki leváltását fogja javasolni.

A múlt év szeptemberében hozták létre a szóban forgó bizottságot, miután a történészek olyan aktákra bukkantak a kommunista belbiztonsági szolgálat (lengyel nevének - Sluzba Bezpieczenstwa - kezdőbetűivel rövidítve SB) egykori irattárában, amelyek Jagucki együttműködésére utaltak. Az egyházi vezető elismerte, hogy több alkalommal találkozott a kommunista belbiztonsági szolgálat képviselőivel, de tagadta, hogy az SB ügynöke lett volna.

A lengyel lutheránus egyház mintegy 70-80 ezer hívőt számlál. A 38 milliós Lengyelország vallásos lakosainak túlnyomó többsége katolikus.


MTI / Múlt-kor


Nincsenek megjegyzések: