2009. április 24., péntek

lapszemle 2009.04.24.

Hagyományteremtési szándékkal
Szatmár megye - Első ízben szervezik meg a Szilágyi Domokos szavalóversenyt Batizon.
http://www.szatmar.ro/Hagyomanyteremtesi_szandekkal/hirek/22203

Czika Tihamér: Magyar iskolacsaták
Több mint egy éve, 2008 februárjában egyesek árulónak, nemzetellenesnek kiáltottak ki, mert meg mertem kérdõjelezni a sajtóban az erdélyi magyar egyházak állami magyar iskolaellenes politikáját. Lám, ma már többen is megértették, hogy ez nem elfogadható, errõl beszélni kell.
http://riport.ro/topics.php?op=viewtopic&topic=25#nezopont1

A reformátusok nem fognak pápát választani
Kárpátalja - 2009. május 22-én a Kárpát-medencei református egyházak közös alkotmány elfogadásával fejezik ki és teszik intézményessé egységüket. Az alkalomra a Generális Konvent, illetve a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és főgondnoka minden magyar reformátust Debrecenbe hív, a szervezők 20 000 vendégre számítanak. A történelmi jelentőségű eseményről Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökét kérdeztük.
http://www.karpatinfo.net/article90565.html

Lelkészbeiktatás Szürtében
Kárpátalja - "Őrhelyemre állok…" Április 19-én ünnepi istentisztelet keretében beiktatták Kótyuk Zsolt beosztott lelkészt a szürtei református gyülekezet lelkipásztori tisztségébe, ezáltal újra saját lelkipásztora lehet az 1983-tól csak beszolgáló lelkésszel rendelkező gyülekezetnek.
http://www.reformatus.com.ua/index.php?m=aktualitas&a=show&i=1453

Presbiter-konferencia Izsnyétén
Kárpátalja - Miért jó reformátusnak lenni? 2009-ben a Kálvin-év kapcsán a Beregi Egyházmegye missziói bizottsága konferencia-sorozatot indított presbiterek és gondnokok számára, melynek témája: Miért jó reformátusnak lenni? A bizottság tagjai fontosnak tartják a gyülekezeti tisztségviselők identitásának megerősítését, a református tantételek tanulmányozását. A konferenciára a tervek szerint kéthavonta kerül sor.
http://www.reformatus.com.ua/index.php?m=aktualitas&a=show&i=1452

Nőszövetségi csendesnap Szőlősgyulán
Kárpátalja - Ki a te Istened? Áldott nőszövetségi csendesnapra került sor április 18-án Szőlősgyulán, ahol ezúttal kicsinek bizonyult a templom: annak kertjében is ültek az igére szomjazók. Jöttek az asszonytestvérek nem csupán a Máramaros-Ugocsa Egyházmegyéből, de ott voltak mellettük a beregiek is.
http://www.reformatus.com.ua/index.php?m=aktualitas&a=show&i=1451

Preotii, invitati sa tina lectii despre mediu in biserici
Comisarii de mediu doresc implicarea Bisericii in promovarea actiunilor de protejare a mediului inconjurator si educarea enoriasilor in acest sens, in timpul slujbelor religioase.
http://www.romanialibera.ro/a152067/preotii-invitati-sa-tina-lectii-despre-mediu-in-biserici.html
 
 

Nincsenek megjegyzések: