2010. augusztus 23., hétfő

Valóban gyógyít a kézrátétel?

Valóban gyógyít a kézrátétel?

HáziPatika.com
2010. augusztus 23.

Egy afrikai tanulmány szerint látás- és hallássérült embereknél ez a módszer bevált, még akkor is, ha csak placebo.

http://media.hazipatika.com/cikkek/main/83/6383//6383.jpg

Egy idős mozambiki Maryam nevű asszony nem látott egy láb (körülbelül 30 centi) távolságra lévő tárgyakat, sem a szemvizsgálati táblát hasonló távolságból. Azonban miután egy gyógyító a vallási találkozón kezét rátette és kevesebb, mint egy percig imádkozott, Maryam nemcsak az előtte felemelt ujjakat látta, de meg is tudta számolni őket. Sőt a szemvizsgálati táblán a 20. sorig jutott.

Maryam és még további 23 mozambiki ember hasonló története alapján a kutatók úgy vélik, hogy a "proximális közvetítő ima (PIP)" -, amelynél a gyógyító nagyon közel kerül a beteghez, gyakran megérinti vagy átöleli - hasznos kiegészítője lehet a nyugati gyógymódoknak. A PIP különösen gyakori a pünkösdi egyházak körében, amelyek fél milliárd taggal világszerte a leggyorsabban növekvő keresztény egyháznak számítanak.

Korábbi tanulmányok jellemzően a "távoli közvetítő imádsággal" foglalkoztak, amiben az imádkozó személy vagy személyek, és az ima tárgya imádság közben nem érintkeznek, sőt gyakran még egymás közelében sincsenek.

Brown és kollégái főleg látás- vagy halláskárosultakkal foglalkoztak, mivel náluk viszonylag könnyen mérhető a változás hallásmérő és szemvizsgálat segítségével. Ebben a vizsgálatban a javulás nagyobb fokú volt hallás- és látáskárosult betegeknél, mint a korábban kipróbált hipnózisnál illetve szuggesztiónál. Egyértelmű javulást állapítottak meg több betegnél. A halláskárosultak közül két személy 50 decibellel alacsonyabb halkabb hangokat is hallott, mint az ima előtt. Három látássérültnek javult a látása 20/80-ra vagy jobbra, korábban azonban ez az érték 20/400 vagy még rosszabb volt.

"Statisztikailag úgy találjuk, hogy igen jelentős hatással van a PIP a népesség hallás- és látászavarokkal küzdő hányadára" - mondta a tanulmány vezető szerzője Candy Gunther Brown, aki vallási tanulmányok egyetemi docense az Indiana Egyetemen, Bloomingtonban. "Összességében nem azt állapítottuk meg, hogy a kezdetektől teljesen vak és süket emberek végül 20/20 látással és tökéletes hallással távoznak, de akiknél a vizsgálat során közepes vagy súlyos károsodást találtak, a beavatkozás után sokkal jobbak lettek a határértékek."

Bár a szerzők nem foglalkoztak vele, hogyan lehet imával gyógyítani, több elmélet kering arról, hogyan lehet ezt hasznosítani. Az egyik orvos úgy véli, az imádságnak lehet egy még meg nem magyarázott gyógyító ereje. "Magától értetődik, ha valaki a közeledben van és tudjuk, aggódik érted, és szeretné, hogy jobban legyünk, akkor nagy valószínűséggel jobban érezzük majd magunkat" - mondta Dr. J. Adam Rindfleisch, aki a Wisconsini Egyetemen dolgozik.

A tanulmányról részletesebben a Southern Medical Journal című folyóirat szeptemberi számában olvashatnak.


Nincsenek megjegyzések: