2010. augusztus 30., hétfő

Az esperes - Herczegszöllősi Kánonok (1576)

CANONES ECCLESIASTICI

Herczegszöllősi Kánonok
(1576)
Reczes-féle változat

(részletek)


3. Az superintendens semmit az önön fejétől ne cselekedjék, hanem ha valamit akar cselekedni, az senioroknak tudásokra adja, és azoknak egyenlő tanácsokbul és akaratjokbul legyen, az mit akar cselekedni. Az seniorok is, ha mit akarnak cselekedni, az kik arra valók lesznek ő kívülek, azoknak hirré tegyék.

7. Az seniorok tartozzanak az szegén atyafiaknak szükséges igyekben az ő erejek szerént segétséggel és ótalommal lenni; – nem úgy mint azelőtt némelyek közülök csak az ő házoknak ajtajának küszöbén sem léptek ki; ha mikor kimentek is, hasok, torkok töltéseért mentek ki, veszedelmes igyekben elhatták őket, semmi segétséggel nem voltanak nekik, mert nem lehetett az lakás úgy mint annakelőtte.



5 megjegyzés:

Szász Zoltán írta...

Kedves Kálmán!
Valóban nagyon jó a Hercegszöllősi Kánon és jó lenne rajta eltöprengeni. Ám a szuperintendens az inkább a püspök elődje. Persze korántsem volt akkora hatalma, amint azt le is szögezi a Kánon, mint a mainak. Abban viszont egyetértünk, hogy az pispek, esperes vagy egyszerű halandó lelkipásztor gondolkodjon az önmaga hivatásán és vegye maga elibe és szivibe mit a Szentírás és atyáink írásai, a Biblia alapján, mondanak az szolgákrúl!
Mert már Aranyszájú Szent János is megmondta vala: "Sacerdotis Christi os, manusque, mens concordent!" Vagyis deákúl nemtudóknak: Krisztus papja ajkának, kezének és szívének összhangban kell lennie!
Kérünk még szembesítő iratokat!

Stud. Theol. írta...

persze, a superintendens-t mar ideztem a legutobbi ideiglenes puspokvalasztaskor, csak ebben a bekezdesben is volt szo a senior-rol, illetve a 7. paragrafus meg csak a senior-rol szol. amugy ez a 7. bekezdes nincs az eredeti kanonokban, csak ebben a verzioban, de azert is megszivlelendo...

Szász Zoltán írta...

Tényleg így vala, mint írád kedves Kálmán ecsém! Az eredetiben a 7 bekezdés az asszonyokrúl ír vala.
Érdekes még az es, hogy 1778-ban mintegy 200 évvel a Kánon megjelenése után Baranyában betiltatták, mondván, hogy "Őfelségétől (Mária Terézia) nincs konfirmálva!". Ugyanakkor elismerik Szentíráshoz való hűségét. Na vajon mér nem konfirmálta őfelsége? Merthogy az szuperintendensre vonatkozó részek csípték szemeit. Őfelsége volt aki katolikus módra parancsba adta, hogy a szuperintendensek hívassanak püspöknek. És ehhez megfelelő hatalmat is biztosítsanak azoknak. Zoványi Jenő ki is mondja: "Így került a protestantizmus a neo-pápizmus posványába..."
Kálvin évek kapcsán kell beszélni, írni Kálvin egyházszervezeti látásáról is.
Köszönjük Kálmán!

Stud. Theol. írta...

a protestans puspoki intezmenyt gyakorlatilag a habsburgok eroltettek rank, hogy a katolikus mintara jobban kontrollaljanak. szo sincs itt a nagy ortodox tengerben kell a diplomaciai kepviselet elverol. csak kerdeses, hogy ki gyakorol nagyobb kontrollt ezzel az egyhazszervezettl: az allam az egyhazi hatosagra, vagy az egyhazi hatosag a gyulekezetekre...

Szász Zoltán írta...

Jó lenne majd erről egy egészséges teológiai vitát folytatni, mert sok kérdés ide vezethető vissza. dr.Ladányi Sándor nyugdíjas egyháztörténész sok érdekes dolgot mondott nekem erről. Persze kínos ezt felvállalni és kimondani olyan következtetéseket amely alapjaiban megkérdőjelezi a jelenleg gyakorolt egyházszervezetet. A struktúra ugyanis sokszor kerékkötője az igei alapon történő megújulásnak. Erről szépen ír Török István itt: http://parokia.hu/publikacio/cikk/190/
Ma már csak egy sola igaz mifelénk:
SOLA STRUCTURA!
Köszi a Zoványi féle lexikon linket is!