2010. augusztus 24., kedd

Ortodoxiával kivéreztetett magyarok

Ortodoxiával kivéreztetett magyarok

http://polgarielet.ro/templates/polgarielet/images/polgarielet-logo.png

Polgári Élet
Csíki Sándor
2010. augusztus 24.

A történelem ismétli önmagát. A Mezőségen, Erdély ősi, hajdanán színmagyar csücskében éhhalál fenyegette ott élő nemzettestvéreinket. Nem volt betevő falatjuk sem. Ekkor a görög-keleti felekezet nagy kegyesen „árendába” földet adott ezeknek a földönfutóknak. A magyar alispán ölbe tett kézzel szemlélte azt. Hagyta átállni saját véreit. Mert ezen szalmaszálnak meg volt az ára. Ortodoxszá vált mindenki, aki földet árendált a pópától. Leszármazottaik réges-rég elfelejtették hitüket és magyar anyanyelvünket.

Napjainkban megismétlődött ez a helyzet. Ismerek olyan leszegényedett szülőket, akik gyermekeiket az ortodoxok hitre keresztelték meg. Mert a pópa ingyen elvégezte ezt. Mások szintén kígyót melengetnek keblükön, amikor az ortodox egyházzal paktálnak. Lebontatnák ősi iskolájukat azért, hogy a görög-keletiek benyomulhassanak a főtérre. Van olyan református anyaszentegyház, ahol a lelkész az ortodox pópával szenteltette meg halottasháza alapkövét, azért, mert kavicsot kapott adományba a benyomulóktól.

Veszélyes játékok ezek. Új Mezőségek fognak eltűnni a magyar nemzet térképéről, ha nem figyelünk eléggé oda. A kiéheztetés leselkedik. Alispánjaink mossák kezeiket. Minél nagyobb lesz az éhínség, annál nagyobb lesz a baj. Nemrég az államfő is az erőltetett templomépítések ellen szólt. Románok tüntettek az ortodox adómentesség ellen.

Csak mi nem mozdulunk egy emberként. Pedig minket véreztet ki ez az ájtatos, szent köntösbe bújt hatalom. Új Mezőséget szül, ki velük kollaborál. De aki hallgat, az is.


Nincsenek megjegyzések: