2010. augusztus 13., péntek

KRE: Jelölhető Kovács Zoltán főgondnok

Jelölhető Kovács Zoltán főgondnok

Szatmári Magyar Hírlap
Gy. B.
2010.08.13.

Egy ideje a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezeteiben félreértések alakultak ki azzal kapcsolatban, hogy az egyházkerület jelenlegi főgondnoka, Kovács Zoltán, az érmihályfalvi református egyházközség és egyben Érmihályfalva polgármestere indulhat-e vagy sem az idei mandátumért. Az ügy tisztázása érdekében felkerestük őt és magyarázatot kaptunk tőle.

1994-ben Gavrucza Tibor, az akkori esperes kérte fel őt, legyen főgondnok, azonban ő nem fogadta el a tisztséget. De mivel Szilágyi Aladár, az akkori főgondnok lemondott a tisztségről, a Kánon törvényei alapján a rangidős főgondnoknak kell átvennie a helyét, így 1998-ban ő került a tisztségbe. Egy csonka mandátum után aztán 2004-ben megpályázta a főgondnoki tisztséget, és mindmáig ő töltötte be ezt a posztot. Az idei évben is indulna a választásokon, abban az esetben ha az augusztus 27-i jelölő közgyűlésen jelölést kapna, megtiszteltetésnek érezné és örömmel elfogadná azt.

Mindenekelőtt azonban szerette volna a félreértéseket tisztázni. A szabályzat kimondja, hogy két mandátum után nem lehet indulni egy tisztségért, azonban az ő esetét az Igazgatói Tanács és a Kánoni Bizottság is megvizsgálta, és nem látták akadályát újabb jelölésének, mivel első mandátuma nem számít egész mandátumnak. Elmondása szerint ennek a határozatnak a híre sok gyülekezetbe nem jutott el, de reménykedik abban, hogy most már sikerül a kétségeket elosztani.


Nincsenek megjegyzések: