2010. augusztus 25., szerda

Szatmári református kórusok ünnepi koncertje

Ünnepi koncert a Székesegyházban

http://www.szatmar.ro/themes/ishark/images/szatmar_ro_logo.jpg

Szatmár.ro
2010.08.25.


A Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusa és a Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa június 4-6 között meghívást kapott a VII. Református Zenei Fesztiválra, mely Budapest több templomában és szabadterén zajlott. A szatmári kórusok tervbe vették a koncert itthoni bemutatását.

A szatmári egyesített kórus "Ő az Úr, ő a király" című tematikus koncertjére a Kálvin téri református templomban, június 6-án került sor. A kórus előadása a résztvevők megelégedésére szolgált, ezért szeptember 5-re tervezik a koncert itthoni bemutatását is. A koncertnek szeptember 5-én, vasárnap este 20 órától a Római Katolikus Székesegyház ad otthont.

A Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa 2008 novemberében alakult. Jelenleg 12 lelkipásztor aktív tagja van. A lelkipásztorokhoz, énekelni szerető és tudó világiak is csatlakoztak. Így kerekedett négyszólamú vegyes karrá a közösség. Az éneklők felekezetre való tekintet nélkül szolgálnak együtt. A kórus jelenlegi létszáma 26 fő.

http://www.szatmar.ro/files/tiny_mce/Poti%20Orsi/korus%20n.jpg

A Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa a Gimnázium alsó-tagozatos, V. VI. VII-ik osztályos diákjaiból szinte azonos időben alakult mint a Lelkipásztor kórus. A két kórus hamar egymásra talált, lévén szakmai irányítója és alapítója ugyanaz - Higyed Gyöngyi -, aki tanárként a Református Gimnáziumban az egyházi éneklést a gyermekekkel megszerettette. A gyermekkórusnak jelenleg 30 tagja van.

A két kórus külön-külön is szolgál, de így együtt különleges hangzással bír és a Református Egyház jó hírnevét is szolgálja, és a felekezetközi kapcsolatokra átjárható nyitást biztosít. A kórusok és zenészeik közel 60 tagot számlálnak. Isten dicsőségére, emberek épülésére szolgálnak. A kórusok közös célja az egyházi és nemzeti zenei kultúra ápolása.

http://www.szatmar.ro/files/tiny_mce/Poti%20Orsi/korus%20plakat.jpg


Nincsenek megjegyzések: