2009. március 16., hétfő

Összefogtak a református és zsidó egyetemek

„Példát mutatunk!” – összefogtak a református és zsidó egyetemek



Együttműködési megállapodást kötött a Károli Gáspár Református Egyetem és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem pénteken Budapesten.

Az ünnepélyes aláíráskor Vargha András, a KRE megbízott rektora azt mondta: „zsidó barátaink, a mi fele barátaink és testvéreink, akik velünk együtt vallják, hogy egy az Isten... Közös magyar anyanyelvünk és anyaföldünk, és ugyanazt a Magyarországot valljuk hazánknak. Velük együtt valljuk, hogy elfeledhetetlen és igazolhatatlan bűn a holokauszt, melynek során a magyar lélektől idegen hatásoknak engedve nem akadályoztuk meg 600 ezer magyar állampolgárságú zsidó honfitársunk halálba vitelét. Vargha András hozzátette: a magunk területén példát mutatunk. Nem lehet felekezetek, vallási ideológiák szerint megkülönböztetni embereket.

Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora arról beszélt, hogy a közös kezdeményezés evidens módon beszélhet a külvilág felé. A közös értékek, a keresztyénség és a zsidóság számára is fontosak. Ezek az Isten iránti alázat, a másik ember megbecsülése, és a kirekesztés elutasítása. A főrabbi hangsúlyozta: „csak akkor lehet jövőnk, ha a református és zsidó fiatalokat úgy neveljük, hogy a bennünket követő generációk már hátha nem ismerik azokat az előítéleteket, amelyekben atyáinknak része volt és amelyekben gyakran nekünk magyarországi zsidóknak is részünk van.” A főrabbi reményét fejezte ki, hogy a jövő békésebb lesz, mint a ma.

A két egyetem közötti megállapodást Vargha András és Schőner Alfréd írták alá megerősítve ezzel a magyar reformátusság és a magyarországi izraelita közösségek közötti több évszázadra visszanyúló jó kapcsolatait.

reformatus.hu


Nincsenek megjegyzések: